Läraren Jörgen hälsar med kram och high five

Kram, high five, knoge eller handslag. Så hälsar läraren Jörgen Snöås på sina elever – varje morgon, skriver NRK.

– Det blir en rolig start på dagen och det är fint att veta att alla har blivit sedda redan när de kliver in i klassrummet, säger han till Aftonbladet.

Varje skoldag får förstaklassarna på Mosby skola i norska Kristiansand ett varmt välkomnande. Eleverna får välja mellan fyra olika sätt att hälsa på läraren Jörgen Snöås, 25. Alternativen är kram, high five, knoge eller handslag, rapporterar NRK.

– Vi var flera lärare som såg det här på sociala medier, från andra länder. Någon hade skapat egna hälsningar för varje elev. Men när vi såg den här skylten där man får välja själv så tyckte vi att det var en jättebra idé, säger Jörgen Snöås.

Sagt och gjort. Nu sitter skylten utanför klassrummet och eleverna väljer hälsning med en ”knapptryckning”. Populäraste valen är kram och knoge.

– Jag trodde att det inte var så många pojkar som skulle välja kram, men jag hade fel. Det var väldigt roligt att se, de tycker att det är trevligt.

Känner av elevernas dagsform

Nu har de använt systemet i några månader och kommer definitivt att fortsätta. För Jörgen är det viktigt att se till att hälsa på alla elever.

– Det blir en rolig start på dagen och det är fint att veta att alla har blivit sedda redan när de kliver in i klassrummet.

På det sättet tar han också tempen på elevernas dagsform. Han märker av om någon är ledsen eller om det är något speciellt som de tänker på.

– Alla människor mår ju bra av en kram, säger han.

För NRK berättar forskaren May Britt Drugli, som är professor i pedagogik, att denna typ av relation mellan lärare och elever är bra.

– Vi vet att barn som blir sedda och har direkt kontakt med läraren varje morgon känner sig värdefulla, uppmärksammade och bekräftade, säger hon.

Att de dessutom får välja mellan olika sätt att hälsa gör att de kan bestämma hur mycket närhet de vill ha, menar hon.

Publisert:

LÄS VIDARE