Fångarna skickade presenter till cancerdrabbade barn

Foto: Arve Hopen
GODA NYHETER

På eget initiativ sydde de intagna på Täbyanstalten mössor som de skänkte till cancersjuka barn, skriver Stockholm DIrekt.

– Det var många som var med på initiativet, det var ingen diskussion om att de inte ville vara det, säger Benita Thunberg, produktionsledare på kriminalvården.

Sedan en tid tillbaka har de intagna på Täbyanstalten fått sy mössor i anstaltens verkstad – som de sedan säljer. För jobbet får de betalt 13 kronor i timmen.

– Det är en sysselsättning för de intagna. De har även en möjlighet att kunna köpa mössorna själva och ge i present, säger produktionsledaren Benita Thunberg.

En kväll låg en av killarna och tänkte, berättar hon.

– Han ville skänka mössorna till de på barncanceravdelningen, i och med att det finns barn där som saknar hår. Så han frågade de andra intagna om de inte ville vara med och hjälpa till, vilket flera villa.

Skickade med handskrivet brev

Anstalten tog kontakt med barncanceravdelningen på Karolinska sjukhuset, för att höra efter om det skulle vara av intresse – och sjukhuset tyckte att det var en jättebra idé. De intagna sydde upp mössorna, som de sedan köpte själva och sände iväg till barnen.

– Mössorna gick åt, så de skänkte tio mössor till, säger hon och fortsätter;

– Det var en tonårstjej där som hade blivit så glad.

Med mössorna skickade de ett handskrivet brev. Det var killen bakom brevet som skrev det:

"Vi är några intagna som gick ihop och köpte mössor som sys här av oss själva. Och vi hoppas att ni kommer tycka om dem. Varför vi gör detta är inte för att visa att det finns människor som sitter i fängelse som är omtänksamma, snälla med mera. Utan vi gör det för att visa att ni är viktiga förebilder för oss och att ni förtjänar all uppmärksamhet och lycka. Det här är det enda sättet för oss att visa det härifrån, men vi lovar att vi kommer göra det när vi kommer ut. Kram, killarna från Täby”.

”Har varit stolta”

Enligt Benita Thunberg har de inblandade killarna känt en glädje i att ge.

– De har varit så stolta och tycker att det känns väldigt bra. Det var många som var med på initiativet, det var ingen diskussion om att de inte ville vara det.

Även anstaltens personal har uppskattat initiativet.

– Vi tycker att det är så roligt att de kom på det här själva. De har tänkt till och fått lite andra värderingar. Det har gett dem en meningsfull sysselsättning. Det är kul att allmänheten får se den här sidan hos dem också.

ARTIKELN HANDLAR OM