Goda nyheter

”Det behövs fler tjejer som kör buss!”

Av: 

Helena Mastberg

GODA NYHETER

Visste du att det är Bussförarens dag i dag den 18 mars? Vi träffade en av Stockholms trevligaste chaufförer och hängde med på en tur.

– Trivs man med jobbet så är det mycket mycket lättare att vara en trevlig prick. Man får så himla mycket tillbaka om man är trevlig, säger Stephen Schlemowitz.

Stephen Schlemowitz har kört buss i flera perioder under sitt liv. Sedan sju år tillbaka kör han i Nacka & Värmdö.

– Det bästa med det här jobbet är som en kollega sa till mig häromdagen. Här sitter jag – jag har ingen chef bakom ryggen, och gör jag bara det jag ska göra så är jag helt ensam och fri. Och att man får träffa väldigt trevliga människor, säger han.

Aftonbladet följer med honom på en tur från Björknäs centrum i Nacka till Slussen. När vi rullar in förbi Viking Line-terminalen lyfter Stephen blicken och pekar ut över vattnet.

– Ibland när jag kommer in med bussen vid Stadsgårdskajen en tidig morgon tar jag mikrofonen och säger till passagerarna ”Titta upp från era mobiltelefoner och se på det här”, säger han och fortsätter:

– När Gamla stan speglas i det här stilla vattnet – det är som en dröm. Då förstår jag att man tycker att Stockholm är världens vackraste stad. 

130 000 passerar varje dag

När Stephen inte kör buss står han ofta i Slussen som trafikvärd och dirigerar bussarna och guidar folk till rätt linje. Och här är vi nu.

– Det här är vår bästa förare i Nacka/Värmdö, säger kollegan Ivo med ett stort leende och klappar Stephen på axeln. 

– Stephen fixar säkerheten i Slussen så att allting fungerar som det ska. För mig och kollegerna betyder det mycket, att vi får ett bra flöde här i Slussen. Om alla skulle göra som de ville skulle det vara nära inpå kaos.

När Stephen inte kör buss står han ofta som trafikvärd i Slussen och dirigerar trafik och passagerare.
När Stephen inte kör buss står han ofta som trafikvärd i Slussen och dirigerar trafik och passagerare.

Varje dygn passerar 130 000 personer bussterminalen i Slussen. Från klockan sex till nio på morgonen är det rusning in till Slussen, och från halv fyra till halv sju på eftermiddagen vill alla åka hem från jobbet. Därför har många chaufförer delade pass med flera timmars rast mitt på dagen – för att kunna matcha in när passagerarna vill åka.

Det konstigaste han hittat kvarglömt

Trots att Stephen är 64 år är han inte sugen på att gå i pension, utan planerar att jobba i några år till. 

Men en sak skulle han vilja ändra på: 

– Det behövs fler tjejer som kör buss! De vi har är jättebra, och man kan se att skadefrekvensen är mycket bättre – de skadar bussarna mindre. Det är bra för bussarna, det är bra för passagerarna och det vore också jättetrevligt för kåren att ha fler tjejer, säger Stephen.  

Han gillar verkligen när passagerare är trevliga och hälsar. Det är dem han minns extra – folk som kommit fram och tackat för en bra körning, eller de som är glada över den hjälp de fått med att hitta saker de tappat under bussturen. 

– Det var till exempel en tonåring som hade tappat en mobil. Då gick jag in i telefonen och hittade ”Mamma”. Jag ringde dit, och på så sätt kunde vi mötas upp så att han fick tillbaka sin telefon. Det är små saker, men det betyder mycket för passagerarna, säger han. 

Vad är det konstigaste du hittat kvarglömt i en buss? 

– Haha, vågar jag säga det? En barnvagn! Jag kan förstå att man är stressad, men om man går ut med ett barn som behöver en barnvagn borde man kanske märka det så fort man kommit ut. Men tack och lov var barnet inte kvar i…! 

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Bussföraren hyllas – räddade kvinnans liv

ÄMNEN I ARTIKELN

Goda nyheter

Kollektivtrafik

Nya Slussen

Bussarbetsgivarna