Byaffären skulle stängas – då ingrep Åmotsborna

Foto: Privat/amot.se/Montage
Butiksledningen skickade ut en vädjan till byborna - det räddade byaffären.
GODA NYHETER

Den anrika mataffären i Åmot skulle stängas. Då gick byborna ihop och handlade som aldrig förr. Nu är konkurshotet undanröjt och butiken får finnas kvar, skiver Arbetarbladet.

– Vi ville inte att folk skulle stå där helt plötsligt och märka att det inte fanns någon affär längre, säger butikschefen Malin Wikholm till Aftonbladet.

Det var i början av februari som mataffären Tempo i Åmot, Ockelbo kommun, skickade ut ett brev till alla ortens cirka 300 hushåll. Budskapet var tydligt: butiken hotades av konkurs och vädjade om att fler skulle komma och handla innan det var för sent.

– Vi ville inte tvinga någon att handla, snarare få dem att tänka till innan affären försvann. Vi ville inte att folk skulle stå där helt plötsligt och märka att det inte fanns någon affär längre, säger Malin Wikholm.

Kunderna räddade butiken

Effekten lät inte vänta på sig. Inte nog med att ortsbefolkningen gick ihop och handlade mer och oftare – nya kunder från andra närliggande orter började också dyka upp i affären. De hade nåtts av butiksledningens vädjan via Facebook och kommunens hemsida och ville hjälpa till.

– Det har gjort enorm skillnad. Vi säljer mer och kastar mindre. Svinnet har varit det värsta problemet och det blir mindre av det när folk handlar mer, säger Malin Wikholm.

Kundernas insats hejdade den nedåtgående trend som pågått under en längre tid. Förra året slog hårt mot butikens ekonomi och runt jul var krisen ett faktum. Omkostnaderna var stora och kassan var närapå tom.

– Efter julen var det som värst. Vi hade för mycket varor hemma och fick kasta mycket. Det slog de värsta hålen i kassan. Vi var tvungna att dra i nödbromsen.

Viktigt för byn

Affären i Åmot har anor ända tillbaka till 1925. Den grundades som en del av Kooperativa förbundet och arbetarrörelsen. 2012 lämnade den förbundet och blev istället en Tempo-butik. Nu är den en av kommunens två kvarvarande mataffärer – den andra ligger i Ockelbo, två mil därifrån.

– Det är väldigt viktigt med en affär i byn. Vissa kan inte ta sig till Ockelbo och det är även en plats för folk att mötas. Vi har dessutom den enda bensinstationen i närheten, säger Malin Wikholm.

Nu är butiken i Åmot utom fara för tillfället. Malin Wikholm ser positivt på framtiden.

– Det ser mycket ljusare ut nu. Fortsätter det så här kommer vi kunna finnas kvar. Det är ju bybornas butik egentligen och vi vill fortsätta utvecklas för att vara en så bra affär som möjligt för dem, säger hon.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Ockelbo