Här simmar hunden Balto efter de flyende tjuvarna

Foto: Polisen / Facebook

avMiriam Bratt

GODA NYHETER

Ett par misstänkta tjuvar försökte fly polisen genom att slänga sig i vattnet sent i lördags kväll. Men den dramatiska handlingen ledde inte till att tjuvarna kom undan eftersom polishunden Balto drog sin hundförare Helena efter sig i vattnet och simmade i kapp de mycket frusna tjuvarna.

”Bra jobbat av alla inblandade och en stor eloge till Helena och Balto”, skriver hundföraren Jörgen på polisens Facebook.

I lördagskväll fick polisen i Halmstad larm från en väktare som sett och jagat en misstänkt en skåpbil. Flera poliser åkte ut på larmet, bland annat hundföraren Helena och hennes polishund Hardstyles Balto.

Men när polisen kom fram hade skåpbilen dumpats vid norra infarten till E6. Tre män hade setts lämna bilen och ta sig in i en mycket otillgänglig miljö. Men Balto är en rejäl schäfer och avskräcks inte av stockar och stenar utan snubblar fram med sin hundförare.

Trots att de var dyngblöta, leriga och kände blodsmak i munnen kämpade de vidare, Balto kände nämligen att de var nära.

Utomhus snöade och blåste det, det var tre minusgrader. När de kom fram till strandkanten vid Nissan började Balto skälla och de hittade en av de misstänkta gärningsmännen.

Helena och Balto gick vidare och spårade längs med strandkanten trots att terrängen kunde jämföras med mangroveträsk i Floridas sumpmarker.

”Efter ytterligare några hundra meter börjar Balto simma ut i Nissan, Helena känner att hon inte längre bottnar utan simmar efter och dras till slut likt en jolle efter en båt”, skriver på polisen på Facebook.

”Stor eloge till Helena och Balto”

När de kommit ut en bit på vattnet började Balto skälla och då såg Helena de andra två gärningsmännen simmandes framför henne och Balto. Männen gav då upp och simmade in till strandkanten med Balto och Helena.

Efter Baltos hjältemodiga insats kunde andra polispatruller sedan ta över och hjälpa till med de nygripna.

Och en varm dusch väntade för både Balto och Helena.

”Bra jobbat av alla inblandade och en stor eloge till Helena och Balto”, skriver hundföraren Jörgen på polisens Facebook.

Följ Goda nyheter på Facebook

Därför blir vi lyckligare med husdjur 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Brott