PRESENTERAS AV

Här är skolkocken Petters geniala skylt

1 av 2 | Foto: Här är skylten som eleverna möts av i skolmatsalen.
GODA NYHETER

Skolkocken Petter Wejsfelt har tagit upp kampen mot matsvinnet – med en skylt som visar hur mycket mat eleverna kastar varje dag, skriver GT.

– De pratar om skylten i kön och får sig en tankeställare, säger han.

När de 2 000 eleverna på De la Gardiegymnasiet i Lidköping står i kö i skolmatsalen så möts de numera av en skylt där det går att läsa hur mycket mat som slängts dagen innan – och hur många personer den kastade maten hade kunnat mätta.

– Det är en del av det ständiga arbetet kring att minska matsvinnet, ögat äter mer än magen ibland, säger Petter Wejsfelt som är ansvarig för skolrestaurangen.

”Siffrorna går åt rätt håll”

En kommunikatör på skolan kom på idén efter att ha sett en annan skola arbeta mot matsvinnet på liknande sätt. Tanken är att de ska mäta det sammantagna matsvinnet under en specifik period under terminen. Även om inget står klart än upplever Petter och kollegorna att skylten har gett resultat.

– Spontant går siffrorna åt rätt håll.

Enligt honom har många elever noterat skylten.

– Det är ju ett gott tecken. De pratar om skylten i kön och får sig en tankeställare – och till exempel tar en köttbulle eller potatis mindre.

”Använda pengarna till annat”

Ett stort matsvinn är ett generellt problem i skolmatsalar. Och Petter, som inte tror på pekpinnar, menar att skylten är ett bättre sätt att få skolmatsalens besökare att tänka till.

– Förhoppningsvis påverkas eleverna att inte ta mer än de käkar upp. Nu kan de vara med och hjälpa oss minska matsvinnet, så kan vi använda pengarna till något annat.