PRESENTERAS AV

Här fångar Henrik väderfenomenet på bild: ”Fascinerande”

1 av 2 | Foto: Privat
Molnen färgades i regnbågens färger.
GODA NYHETER

På vägen hem fick Henrik Adamsson se ett sällsynt väderfenomen. Molnen färgades i regnbågens färger, skriver Jönköpings-Posten.

– Det var fascinerade, säger han.

När Henrik Adamsson från Mullsjö skulle åka hem från sin bror på onsdagskvällen tog han en liten omväg i hopp om att se vilddjur att fota. Men istället fick han skåda något helt annat. På himlen över Kymbo, som ligger mellan Tidaholm och Falköping, färgades molnen i regnbågens färger.

– Det såg ut som en regnbåge fast som en punkt på himlen bland molnen.

”Alltid kul att se något nytt”

Henrik fotade himlen innan han begav sig hemåt för att ta reda på vad han sett. Efter en Googlesökning kom han fram till att det rörde sig om en irisering, vilket är ett ganska sällsynt fenomen.

Irisering uppstår då alla molndroppar är i stort sett lika stora, enligt SMHI. När solljuset träffar och passerar en droppe så sprids det lite olika beroende av våglängd. Detta leder till en separering av ljuset i olika färger – precis som med en regnbåge.

– Det var fascinerade. Det är alltid kul att se något nytt man inte sett innan, särskilt fenomen på himlen som norrsken och stjärnor, säger Henrik.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder