PRESENTERAS AV

Här blir Kjell och Erik historiska i Norge

1 av 4 | Foto: Varfjell, Fredrik / TT NYHETSBYRÅN
Natten mot onsdagen vigdes Kjell och Erik i Eidskogs kyrka i Norge.
GODA NYHETER

Efter att ha varit ett par i 36 år fick Kjell Frölich Benjaminsen och Erik Skjelnäs äntligen gifta sig. Under natten till onsdagen vigdes de som det första samkönade paret i en norsk kyrka.

– Det betyder mycket för oss och alla andra som varit utestängda, säger Kjell till norska TV 2.

Vid sitt senaste årliga möte bestämde Norska kyrkan att samkönade par skulle kunna gifta sig kyrkligt i landet från och med februari 2017. Strax efter tolvslaget under natten mot onsdagen blev Kjell Frölich Benjaminsen, 63, och Erik Skjelnäs, 70, det första paret som vigdes under de nya reglerna. Vigseln ägde rum i Eidskogs kyrka i länet Hedmark i Norge och förrättades av prästen Bettina Eckbo.

”Vi har väntat på det här i nästan 36 år, och min sambo ville inte gifta sig förrän vi kunde göra det i kyrkan så därför blev det ingen borgerlig vigsel för oss”, säger Kjell till norska TV 2.

Känner sig privilegierad

Även om det har varit möjligt för samkönade par i Norge att ingå äktenskap sedan 2009 är det först nu som kyrkliga vigslar blivit tillåtna. Kjell hoppas att fler samkönade par ska få möjlighet att uppleva samma sak.

”Vi är privilegierade som fått uppleva detta. Jag hoppas att vi nu har banat vägen för att andra ska kunna göra samma sak”, säger Kjell Frölich Benjaminsen till TV 2.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Hbtq

Norge