PRESENTERAS AV

Pers namninsamling mot fyrverkerier har blivit storsuccé

Foto: Privat / TT
Tillsammans med två andra startade Per insamlingen – som nu samlar in rekordmånga namn.
GODA NYHETER

Redan 2013 startade Per Johansson tillsammans med två andra en namninsamling för att stoppa fyrverkerierna. Och efter de skrämmande rapporterna från årets firande har engagemanget kommit igång rejält.

– Många är arga över det som hänt i Malmö och i Gävle, säger Per.

Det var 2013 som Per Johansson och två vänner startade ”Fyrverkeribegränsningar” där de samlar in namnunderskrifter för att stoppa försäljningen av fyrverkerier till privatpersoner.

Sedan dess har underskrifterna trillat in i relativt jämn takt, men den senaste månaden har något hänt – på bara 30 dagar har kring 10 000 skrivit på. Och 7 000 av dessa har kommit in under den senaste veckan.

– Vi kände att vi ville göra något mer, så det var därför vi drog igång det här, säger Per.

”Fått fart sista dagarna”

Till vardags jobbar Per Johansson som grafiker och it-konsult. Han har själv hund, och det är därifrån hans engagemang mot fyrverkerier kommer.

– Det är en sak att titta på rädda djur på Youtube, men att uppleva det i verkligheten var något annat. Den skräcken kunde jag inte föreställa mig, säger han.

Att intresset och engagemanget i frågan har väckts så mycket den senaste tiden tror han har att göra med de uppmärksammade händelserna kring årets nyårsfiranden. Bland annat blev en film från Möllevångstorget i Malmö extremt spridd.

– Det är ju dels det som hände i Malmö, men också i Gävle, många är arga, det har verkligen fått fart sista dagarna, säger Per.

Vill ha totalförbud

Torsdagens förslag från Sveriges Fyrverkeribranschförbund, att stoppa så kallade nyårsraketer, är enligt Per ett steg i rätt riktning. Men samtidigt långt ifrån tillräckligt.

– Vi tycker nog att man behöver få bort allting.

Per fortsätter:

– Hur det smäller bryr sig inte djuren om, och det finns äldre och sjuka som också har problem när det smäller.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook