Leif bodde tillsammans med älgen Olivia: ”Var som hennes mamma”

avMiriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:

På Gårdsjö Älgpark bor Leif ”Älgmannen” Lind tillsammans med sina älgar. Och älgen Olivia har en särskild plats i Leifs hjärta, då han uppfostrat henne och bott med henne i källaren.

– Jag har ju haft barn och sett hur gumman har ammat dem, men man har ju inte fattat vilket jobb det är förrän nu.

Den nu fyraåriga älgen Olivia hade en svår start i livet, då hennes mamma Hedvig stötte bort henne och inte gav henne mat.

– När brorsan hade ätit färdigt så reste sig mamman och de två gick från Olivia, säger Leif Lind, 58, som äger den älgfarm Olivia föddes på.

När Leif, som även kallas för ”Älgmannen” och Leffe, såg Olivia bli smalare och smalare tog han ett djärvt beslut – han skulle ta in Olivia och ta hand om henne själv. Något Expressen rapporterat om tidigare.

– Jag tog in henne och övertog grabbens lekrum på nedervåningen. Där tillbringade jag och Olivia fyra månader när resten av familjen sov på övervåningen.

Han hämtade råmjölk från en kobonde och matade Olivia med det och lite lammnäring i nappflaska. Den första perioden beskriver han nu som väldigt häftig men också tung.

– Det var jobbigt för jag skulle sköta de andra älgarna och mitt vardagliga liv. Och hon skulle ha mat varannan timme dygnet runt. Jag har ju haft barn och sett hur gumman har ammat dem, men man har ju inte fattat vilket jobb det är förrän nu.

1 av 4 | Foto: Privat
Olivia mattades med nappflaska när hon var liten.

Och Leifs nya föräldraansvar tog inte slut vid matning.

– Sen fick jag ju lära henne att bajsa, så jag fick ju hålla på och massera där i stjärten med blöta trasor, precis som mamman brukar göra.

Efter 14 dagar hade Olivia lärt sig så mycket att hon kunde bajsa själv utomhus. Så efter att Leif matat henne med nappflaskan fick de ta en tur ut i trädgården så hon kunde uträtta sina behov.

”Rädd för andra älgar”

Men när Olivia bott fyra månader med sin människofamilj kom hösten och då behövde hon komma ut och vänja sig vid de andra älgarna, något som först var ganska traumatiskt för den stackars älgen.

– Hon var ju livrädd för älgar. Hon hade säkert inget minne kvar från sin första tid i livet.

Efter att ha varit ute bland de andra älgarna en tid har hon dock vant sig. Nu är hon som vilken annan älg som helst, till och med ännu mer självständig än de flesta, menar Leif.

Och trots att hon numera lever bland de andra älgarna får hon ibland komma in och hälsa på hos sin människofamilj – något som ibland oroar Leifs partner.

– Gumman är alltid lika rädd att Olivia ska göra sönder något när hon kommer in, men hon är som en balettprinsessa när hon kommer in, säger Leif och fortsätter:

– Hon går lika fint nu när hon väger 350 kilo som när hon gjorde när vägde 25 kilo.

Följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Heby