James ska springa 21 kilometer – som noshörning

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

För att samla in pengar till den utrotningshotade noshörningen ska James Last ta sig runt Göteborgsvarvet i en annorlunda dräkt, skriver Dalarnas Tidningar.

– Kroppen beskrivs som att springa i en varm högljudd chipspåse med väldigt begränsad sikt, säger han till Aftonbladet.

James Last, 40, är en engelsman som bor i Borlänge. I maj kommer han att springa Göteborgsvarvet som är 21 kilometer – iklädd en noshörningsdräkt. Syftet är att samla in pengar till välgörenhetsorganisationen ”Save the Rhino” som verkar för att bevara den utrotningshotade noshörningen i Afrika och Asien.

– Det är mer vanligt i England att dra uppmärksamhet till en välgörenhet genom att klä ut sig och ”Save the Rhino” är välkända för sina kostymer. Det springer 15 personer i London maraton varje år med dräkter, säger han och fortsätter:

– För att fira min 40-årsdag ville jag göra nåt speciellt, jag har alltid varit intresserad av miljövård och djurskydd och kände till ”Save the Rhino” sedan tidigare och ville hjälpa dem.

”Väger cirka tolv kilo”

Dräkten som han ska använda har tidigare använts i musikalen Born again år 1989. Den är en av flera dräkter som donerades till Save the Rhino år 1992 som har använts för att samla in pengar till organisationen.

– Den väger cirka tolv kilo. Själva kroppen sitter på en ställning som man bär med axelremmar som en stor ryggsäck och huvudet hängs på krokar framtill. Man måste hålla i det när man springer för att förhindra olyckor med hornet. Det gör det intressant att springa när det blåser.

Att man måste hålla i huvudet hela tiden framför sig som en bricka gör att man springer i en onaturlig ställning. Det är det som kommer vara mest svårt, gissar James.

– Och kroppen beskrivs som att springa i en varm högljudd chipspåse med väldigt begränsad sikt, säger han och fortsätter:

– Men man springer för en god sak och man måste göra galna saker ibland.

”Kallar mig galna engelsmannen”

För att förbereda sig inför loppet kommer han att springa fem till sex gånger i veckan, cirka fem till åtta mil. Men eftersom ”Save the Rhino” inte rekommenderar att man tränar i dräkten då det finns en skaderisk kommer han att använda sig av en viktväst för att vänja sig med vikten.

– ”Save the Rhino” föreslår att man inte tränar med dräkten på då skaderisken är lite större så för att vänja mig med vikten ska jag springa med en viktväst.

På Facebooksidorna "Running Rhino Borlänge" och "Göteborgsvarvet - James insamling till Save the Rhino International" kan man läsa mer om James projekt. Och enligt James ska omgivningen tycka att hans initiativ är kul.

– De kallar mig den galna engelsmannen som ska springa så långt med dräkten på men de är samtidigt nyfikna på hur det kommer att gå i loppen.

Följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad: