”Jag vill bli en förebild för andra tjejer”

avJoel Swahn

Publicerad:

Meti Kebede, 17, kom till Sverige för fyra år sedan.

Hon hade aldrig rört en fotboll, men snart skulle sporten bli allt.

Nyckeln var öppna träningar för tjejer i Tumba – där alla var välkomna och det pratades om mer än fotboll.

Organisationen Futebol dá força – på svenska ”fotboll ger styrka” – har sedan starten 2012 svällt rejält. Grundaren Cecilia Safaee ville med idén skapa trygga mötesplatser för tjejer och sätta rättigheter och möjligheter i fokus.

1 av 2 | Foto: Joel Swahn
Melissa Besara, 24, startade öppna träningar i Tumba för fyra år sedan.

Mocambiques huvudstad Maputo blev nätverkets startpunkt – i dag finns rörelsen i 25 länder, däribland Sverige. Melissa Besara, 24, startade för fem år sedan öppna träningar för tjejer i IFK Tumba, söder om Stockholm. De öppna träningarna krävde varken anmälan eller förkunskaper.

”Svårare frågor”

– Vi använder fotbollen som ett verktyg, säger Melissa Besara som är en av nätverkets 1 200 utbildade ledare som arbetar ideellt.

– Genom utbildningen lär du dig att hantera lite svårare frågor, som kanske inte har med fotboll att göra. Det kan handla om någon som har det svårt hemma eller frågor om mobbning och låg självkänsla.

Med andra ord kan en fotbollsträning komma att fokusera på tankar som inte rör teknik eller taktik, menar Melissa Besara.

– Jag vill vara den personen som jag önskar att jag hade haft när jag själv var yngre.

– Jag tar hellre en diskussion om det finns en fråga, i stället för att satsa på en teknikträning. Det är svårt att vara ung i samhället om du inte har mycket resurser runt om dig, och viktigt att ha en person att kunna vända sig till, säger ledaren.

Aldrig spelat tidigare

I dag 17-åriga Meti Kebede kom till Sverige från Etiopien 2015. Det dröjde inte länge innan hon upptäckte de öppna träningarna på Storvretens IP i Tumba. Hon hade innan den första träningen aldrig sparkat en fotboll tidigare.

– Träningarna gav mig styrka, de var allt för mig. Melissa är min idol, det är hon som byggde upp mig till den jag är i dag, säger Meti Kebede.

Hon spelar vänsterback i Melissas lag som i dag har blivit ett seriespelande lag. Truppen består av spelare mellan 14 och 18 år. Samtidigt har många av lagets spelare nu också gått nätverkets utbildning. Meti Kebede håller sedan augusti i egna öppna träningar i samarbete med Nacka FC.

”Vill aldrig sluta”

– Jag tyckte att det var jätteviktigt att bli ledare. Det finns så många andra tjejer som mig som är nya i landet, eller som har bott här länge men inte känner att de vågar gå på träning. Jag vill bli en förebild för dem, säger Meti Kebede.

Hon ser heller inget slut på varken ledarskapet eller fotbollsträningarna dit alla är välkomna.

– Jag vill aldrig sluta coacha, det är en del av mitt liv nu. Det Melissa gjorde för mig vill jag göra för andra tjejer också.

Följ Goda nyheter på Facebook

5 sätt att göra skillnad 00:31
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

Tumba