PRESENTERAS AV

Hunden sprang med löparen – i 12 mil

1 av 4 | Foto: Dion Leonard i öknen med Gobi.
GODA NYHETER

När löparen Dion Leonard deltog i ett nästan 25 mil långt lopp i Kina fick han efter en stund sällskap av en herrelös hund. Nu har han fått adoptera Gobi, efter en lyckad insamling, skriver Independent.

I mars var Dion Leonard, 41, i den kinesiska Gobiöknen för att delta i ”4 Desert Race Series” – en löptävling med ett antal etapper på totalt nästan 25 mil.

Under den första dagen sprang Dion med 101 andra löpare och då lade han märke till en herrelös hund som höll sig nära löparnas väg. Han visste inte då att han och Gobi, som han nu kallar tiken, skulle se varandra igen.

– Vid den andra tävlingsdagen stod hon vid startlinjen och tittade upp på mig, säger han till Independent.

”Då var det kört”

Hunden höll sig sedan intill Dion i hela 12 mil. Han lyfte upp henne och bar henne över områden där hon själv inte kunde gå.

– Jag trodde inte att hon skulle stanna med mig men vid mållinjen följde hon med mig in i tältet och vi sov bredvid varandra. Då var det ju kört.

Dion ordnade en insamling via en crowdfunding-sajt för att få råd med veterinärkostnader och annat så att han skulle kunna ta hem Gobi till skotska Edinburgh.

”Bästa julklappen”

Det verkar lyckas. Han har nämligen samlat in cirka 115 000 kronor och målet var cirka 55 000 kronor.

Just nu befinner sig Gobi fortfarande i Kina tillsammans med en vän till Dion. Till julen hoppas han dock få återförenas med hunden hemma i Skottland.

– Det vore den bästa julklappen någonsin, säger han till BBC.