Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Han hjälper nyanlända hbtq-personer

Uppdaterad 2016-08-02 | Publicerad 2016-07-25

Ardeshir Bibakabadi: Att vara muslim och homosexuell är ofta förenat med livsfara

Ardeshir Bibakabadi, muslim och homosexuell, är verksamhetschef för HOMAN som hjälper nyanlända HBT-personer att få nya vänner och komma in i det svenska samhället.

Ardeshir Bibakabadi är muslim och homosexuell – om han bott kvar i sitt hemland hade han kunnat straffas med döden.

Nu bor han i Göteborg och hjälper nyanlända i samma situation.

– Jag försöker få dem att förstå att de är trygga nu och att de har kommit till ett land där de har rätt att älska vem de vill.

Ardeshir Bibakabadi visste redan som liten att han tyckte om pojkar – men i hemlandet Iran är homosexuell kärlek kriminell och förenad med livsfara – så han höll tyst.

I många år.

– Jag kom till Sverige på 80-talet och träffade en svensk kvinna som jag fick barn med. Hon var den första jag berättade för. Och hon var okej med det, men relationen höll naturligtvis inte.

Familjen hemma i Iran däremot – varken kunde eller ville förstå.

Familjen bröt kontakten

När Ardeshir Bibakabadi separerat från sin svenska flickvän förälskade han sig i en man och bestämde sig för att skriva ett brev till sin familj. Han kände att det fick "bära eller brista".  Familjen svarade med tårar och femton års tystnad.

– Min syster trodde att jag hade bytt kön och blivit kvinna, hon kunde omöjligt förstå. Och min mamma var övertygad om att jag skulle i hamna i helvetet, säger Ardeshir.

I dag har familjen accepterat situationen men håller den hemlig inför släkt och vänner.

– Homosexualitet är förenat med dödsstraff i Iran. Dessutom är jag muslim, och även om fler och fler homosexuella muslimer vågar berätta, förskjuts vi och många förföljs.

Hjälper nyanlända hbtq-personer

Att vara muslim och homosexuell är komplicerat menar Ardeshir.

– Det är inte religionen i sig som är ett problem, det är hur människor tolkar religionen. Varför skulle gud vilja straffa oss bara för att vi älskar någon av samma kön? Vi är inte onda, vi har inte begått några brott, men många väljer att se oss som perversa.

Ardeshir Bibakabadi är i dag särbo med en turkisk muslimsk man som bor i Köln – samtidigt arbetar han som verksamhetsledare för föreningen HOMAN, som hjälper hbtq-personer, som kommer ifrån andra kulturer än den svenska.

– Vi träffas varje vecka och pratar om sex, kärlek och religion, och om den speciella situation homosexuella från Mellanöstern befinner sig i. Många kommer precis som jag, ifrån ett land där homosexuella mördas och de känner sig ofta ensamma och utsatta.

Lever dubbelliv för att undvika att bli avrättade

Förutom att vara ett stöd och en samtalspartner bjuder Ardeshir Bibakabadi ofta in sina svenska homosexuella vänner till mötena. På så vis bidrar HOMAN till att nyanlända integreras och får svenska vänner inom hbtq-rörelsen.

– Det är jätteviktigt att de som kommer hit får lära sig hur livet för homosexuella fungerar i Sverige, och att de får nya kompisar. Några har till och med blivit kära och bildat par.

De flesta som kommer till HOMAN är muslimer och har flytt från länder som Afghanistan, Syrien, Iran, Irak, Nigeria och Jordanien – samtliga har tvingats leva dubbelliv, ofta för att undvika att bli avrättade eller förskjutna av sina familjer.

– Att "komma ut" under sådana omständigheter är oerhört svårt och smärtsamt. Många är jätterädda. De flesta jag träffar har aldrig haft någon att prata med om sina känslor, det är fruktansvärt. För dom blir mötet med HOMAN ett sätt att bearbeta många års lidande.

Hur får nyanlända veta att HOMAN finns?

– Migrationsverket informerar om oss på flyktingboendena, dessutom är det många som hittar oss via nätet.

Följ ämnen i artikeln