Elisabeth, 29, är årets lärare 2017: ”Det är ofattbart”

avJonna Claesson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Rikard Landrin
Elisabeth Ennerberg, 29, blev årets lärare och tog emot ett pris på tio tusen kronor.

Elisabeth Ennerberg, 29, har bara arbetat som lärare i ett år, men redan nu kan hon titulera sig som Årets Lärare 2017. Under måndagskvällen tog hon emot Lärarskapspriset på Lärargalan i Stockholm.

– Jag har inte riktigt tagit in det. Det känns overkligt, säger hon.

För ett år sedan började Elisabeth som religion och historielärare på Täbys enskilda gymnasium i Stockholm. Själv säger hon att hon inte vet vem hon är som lärare ännu, men eleverna älskar henne och har nominerat henne till Årets Lärare 2017.

– I lördags fick jag reda på att jag var nominerad, och sedan fick jag ett sms där det stod att jag var en av finalisterna. Jag hade aldrig kunnat ana att finalplatsen skulle bli min.

Under våren har gymnasieelever från hela Sverige kunnat nominera sina lärare till priset. Enligt Lärargalans grundare, Beata Kull har uppemot 20 000 elever hört av sig för att nominera just sina favoriter.

Elisabeth tror att hon vunnit för att hon älskar sitt jobb och att det syns när hon är i klassrummet.

– Har jag en dålig dag blir den bra bara jag kommer in i klassrummet och får träffa mina elever. Jag försöker göra undervisningen rolig och varierar den så att den fungerar för alla.

”Prata om yrket i positiv bemärkelse”

Årets Lärare är ett pris som delas ut varje år till en lärare som utmärkt sig lite extra. Lärargalan är ett initiativ av Beata Kull, som för ett par år sedan själv var elev på Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm. Idén fick hon under ett utbytesår i USA, där hon slogs av att lärarna hade hög status och att både lever och föräldrar såg upp till dem på ett annat sätt än hon var van vid från Sverige.

– Jag tycker att det det är ett jättebra initiativ då man pratar om läraryrket i positiv bemärkelse. Men att jag skulle vinna trodde jag aldrig, för någon vecka sedan visste jag inte ens om att priset fanns. Det är ofattbart.

Vad är receptet för att bli en bra lärare?

– Men jag tror att det är viktig att vara intresserad av sina elever och vara nyfiken, säger hon och tillägger:

Det känns konstigt att jag ska berätta för andra hur man är en bra lärare. Jag har så himla många kollegor som jobbat mycket längre än mig och som jag lär mig utav. Mina kollegor är otroligt kompetenta och jag frågar dem om råd hela tiden.

Elisabeth säger att hon skulle nominera sina elever till samma utmärkelse om det fanns någon för elever.

– Jag är superglad över att jag har världens bästa elever. De är så himla motiverade och duktiga.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM