Dröm i Sverige gick i uppfyllelse tack vare Myrica

Foto: Johan Ekelund

avJonna Claesson

GODA NYHETER

Ghaze Al Ghaze, 22 år, har varit i Sverige i femton månader. Som tack för den hjälp han har fått i Sverige erbjöd han sin hjälp till någon behövande i en grupp på Facebook. Myrica Bergqvist, 42, såg inlägget och valde att kontakta honom.

– Jag tänkte bara ”jäklar vilken tillgång för världen”.

I slutet av februari såg Myrica Bergqvist ett inlägg på Facebook som väckte hennes intresse. Det var Ghaze Al Ghaze, 22, som skrev om sin flykt från Syrien till Sverige. För att visa sin tacksamhet över den hjälp han fått i Sverige ville han hjälpa någon annan.

– Jag behövde ingen hjälp och inte han heller men jag skrev och frågade om han ville ta en fika. Vi träffades på Vetekatten i Stockholm och jag kände bara ”jäklar vilken kille, vilken tillgång för världen”.

Ghaze berättade lite om hans situation i Sverige, att han bor i ett rum i Hässelby och pluggar svenska på SFI. Men trots att han nästan talar flytande svenska, engelska och arabiska har han inte lyckats få något jobb i Sverige.

– Det går ju liksom inte. Jag tror att människor har för mycket fördomar gentemot flyktingar. Arbetsgivare ger inte ens personen i fråga en chans till ett möte.

Varken brist på kunskap eller driv

Myrica förstod att det varken var brist på driv eller kunskap hos Ghaze. Han har jobbat sedan han var tio år och flytt till Sverige helt ensam. Det han egentligen saknade var ett nätverk.

– Då kom jag på att jag har ett stort nätverk inom café och restaurang och tänkte att ett jobb inom den branschen kunde vara passande, säger hon.

Ghaze instämde och när Myrica kom kom hem den dagen skrev hon genast ett inlägg på Facebook.

”Arbetsförmedlingen suger och jag bara måste hitta ett jobb till honom, mycket för hans egen skull men mest för att alla andra i Stockholm ska få tillgång till denna juvel till person. Jag tänker trevligt mysigt café, plocka disk eller dylikt, där han kan träffa folk och få fler kompisar. Uppehållstillstånd och arbetstillstånd: Yes! Jag önskar att alla kommer att få träffa Ghaze”, skrev hon på Facebook.

– Jag fick massor av tips. Till slut hörde Claes av sig, han jobbar på Kajsas Fisk i Hötorgshallen i Stockholm och sa att det kanske fanns en plats för Ghaze där.

Redan nästa dag gick Myrica och Ghaze till Hötorgshallen för att möta restaurangägaren Mia och kocken Claes.

– Efter en stund gav ägaren Mia mig en blick som visade att hon såg allt det där fantastiska i Ghaze som jag gjorde.

Mia frågade om Ghaze kunde tänka sig att provjobba någon dag framöver.

– Då utbrast han ”Jag kommer redan imorgon”, säger Myrica och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att fler arbetsgivare kan göra samma sak. Men framför allt är vi alla väldigt lika varandra, oavsett var vi kommer ifrån i världen.

”Det här gör min väg mot drömmen lättare”

Och så fick det bli. Redan dagen därpå fick Ghaze knyta på sig ett förkläde och hoppa in bakom disken.

– Det känns jättebra att ha fått möjligheten att jobba med så snälla människor och öva mer på min Svenska. Det har varit svårt för mig att hitta ett jobb. Jag vill jobba och studera samtidigt så att jag blir klar med den här utbildningen och börja studera till läkare, det här gör min väg mot drömmen lättare, säger Ghaze.

Han berättar att han är glad över att han har fått möjligheten att träffa Myrica.

– Det blir lyckligt om man har henne som vän. Det känns bra att jag har träffat henne och har henne i mitt liv. Jag lämnade livet i Syrien och kom till ett nytt land och träffade nya personer. Det var jättesvårt i början men sedan när man lär sig språket och går in i svenska samhället så känns det jättebra.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige

Facebook

SFI