Mattias, 25, grep in – räddade 90-åringen

Publicerad 2016-10-21

Mattias, 25, grep in direkt när han såg 90-åringen ligga livlös på marken.
Mattias, 25, grep in direkt när han såg 90-åringen ligga livlös på marken.

Bara minuter efter tandborstningen grep Mattias in – och räddade en dement man. Nu är han hela stadens hjälte, skriver Dagens Vimmerby.

– För mig är det en självklarhet att hjälpa människor, säger han till Aftonbladet.

På torsdagsmorgonen gick Mattias Myrén, 25, i Vimmerby upp för att borsta tänderna och göra sig redo för en dag på jobbet.

När han tittade ut genom sitt lägenhetsfönster – med magnifik utsikt över centrala delar av staden – fick han syn på något ovanligt.

– Det låg en man mitt på gatan med rullator. Jag tänkte att vad fan... det är ju någon som ligger där, säger Mattias.

"Självklart att hjälpa"

Mattias sprang genast ut för att hjälpa till.

– För mig är det självklart att hjälpa medmänniskor, men ofta vågar folk inte det nu för tiden. Det är så jävla dumt när folk bara tittar på, säger han.

Mannen visade sig vara i 90-årsåldern och dement. Han hade bara shorts och t-shirt på sig trots fyragradig kyla. När Mattias försökte prata med honom svarade han inte.

Men den äldre herren gav ifrån sig ett livstecken – han tog ett fast grepp om Mattias hand och vägrade släppa. Hans räddare ringde 112 och såväl polis och ambulans kom till platsen.

– Till sist fick ambulansföraren och polisen dra bort min hand från honom så han kunde åka med, han ville verkligen inte släppa.

Vill inspirera andra

När mannen förts iväg gick Mattias till jobbet. Senare under dagen hörde lokaltidningen Dagens Vimmerby av sig – som hade fått ett tips om hans goda gärning.

– Jag tyckte det var självklart att berätta om det här, jag vill ju inspirera andra att göra liknande saker i den här typen av situationer.

Sedan dess har alla velat berömma Mattias Myréns rådiga insats. Även om han själv tycker att det var en självklarhet att hjälpa till är han glad över uppmärksamheten.

– Igår gick telefonen i ett verkligen. Det har absolut gett lite guldkant på tillvaron det här, säger han.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln