PRESENTERAS AV

Ny studie: Sverige är bäst i världen

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Vy över Stockholm
GODA NYHETER

Nu är Sverige faktiskt bäst i världen – i alla fall om man ska tro en ny undersökning om länders rykte, skriver BBC.

Ett lands rykte kan påverka allt från turism till ekonomi – helt enkelt om folk vill bo och leva där eller inte. I en ny studie från konsultbyrån the Reputation Institute. Genom en onlineundersökning med nära 50 000 deltagare har de jämfört sexton olika faktorer – som hur fint det är att besöka, hur säkert landet är och progressiv politik – i totalt 55 olika länder.

Vackert, säkert och välkomnande...

Och först på topplistan ligger Sverige, som då puttar ned förra årets vinnare Kanada till en andraplats. Sverige rankas som säkert, välkomnande och vackert. Det nämns även att Sveriges position som neutrala under 1900-talets krig utmärker det i Västeuropa.

– Svenskar verkar vara glada över den självständiga status de har, samtidigt som de är ett av de länder som tar emot flest flyktingar i Europa, säger Ernest Adams, en britt-amerikan som bor i Sverige under tiden han föreläser vid Uppsala Universitet, till BBC.

... och lite ensligt och dyrt

Han, liksom många andra engelsktalande, bor ofta nära Stockholm och menar att svenskar kan vara lite svåra till en början.

– Men när man varit här ett tag börjar man förstå att människor bara tycker om att vara för sig själva. Det är ganska vanligt att du inte känner dina grannar, säger Kat Trigarszky, som ursprungligen kommer från Storbritannien.

Det nämns dock att det är dyrt i Sverige och att många svenskar tycker om att klaga på hur dyrt det är med alkohol ute på barer och krogar. Däremot sparar svenskar gärna pengar genom att äta mat hemma och använda kollektivtrafiken.