Goda nyheter

Forskare: Tedrickare är mer kreativa

Av: 

Malin Wigen

GODA NYHETER

Den som gillar att dricka te blir mer klarsynt och fokuserad, enligt forskare. Två egenskaper som gör oss mer kreativa, skriver The Independent.

Te ska göra en mer klarsynt och fokuserad vilket gör oss mer kreativa. Det har forskare vid Pekinguniversitetet kommit fram till i ny studie. Det ska vara koffeinet och teaninet i drycken som ger förbättrad uppmärksamhet och vakenhet, menar forskarna.

Enligt dem ska effekterna kicka in bara några minuter efter att man druckit. För att göra studien, som publicerades i Food Quality and Preference, gjorde man två tester på 50 studenter där medelåldern var 23 år.

I det första testet skulle deltagarna bygga en ”attraktiv och kreativ” byggnad med hjälp av byggklossar. I det andra testet skulle de komma på ett ”coolt” namn på en ny fiktiv nudelrestaurang. Det var studenter som inte deltog i studien som fick döma hur bra det lyckats. Och det visade sig att tedrickarna fick högre poäng än de som bara drack vatten i båda testen. 

Te förbättrar den kognitiva funktionen

Resultaten tyder på att te ökade kreativiteten i båda testen, vilket gör att forskarna kan dra slutsatsen att den heta drycken förbättrar den övergripande kognitiva funktionen.

Det här arbetet bidrar till att förstå teets funktion på kreativitet och erbjuder ett nytt sätt att undersöka förhållandet mellan mat och dryckeskonsumtion och stärkande av mänsklig kognition”, står det i rapporten skriver The Independent.

Dock noterade de att deltagarna fick i sig en liten mängd te och därför kanske inte ger samma positiva effekter på längre sikt. Det kan ha att göra med att te är en ”humörförstärkare” och det kan vara därför det fungerade så bra på kort sikt.

Följ Goda nyheter på Facebook

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Goda nyheter

Hälsa