Här är Annas och Lisas gest – efter branden

Foto: Privat
Anna (t.v.) och Lisa (t.h.) bestämde sig för att göra något efter mordbranden.
GODA NYHETER

Efter en anlagd brand mot ett blivande boende för nyanlända reagerade vännerna Anna och Lisa starkt.

De bestämde sig för att göra en motaktion, skriver Jönköpings-Posten.

– Jag tror det är viktigt att visa att man är positiv för att kunna vända trenden, säger Anna till Aftonbladet.

Nyligen drabbades ett planerat boende för nyanlända på Fagerslätt i Huskvarna av en anlagd brand. Brottsrubriceringen blev mordbrand – och Anna Stavréus, som bor mittemot nybygget, blev upprörd.

Hon och hennes vän Lisa Andersson, som också bor i närheten, bestämde sig för att träffas och fundera på hur de kunde sprida ett trevligare budskap till de personer som väntar på att flytta in.

– Då sa vi att vi skriver en insändare, det var tanken från början. Så vi skrev en och skickade runt till vänner och kyrkorna, säger Anna.

”Väldigt bra respons”

Det gick över förväntan. Nu har över 40 personer valt att underteckna deras budskap – hela texten kan du läsa i faktarutan här nedanför. Bland annat tipsar de om ”vacker natur med skog och ängar”.

– Vi har fått väldigt bra respons hittills, så det känns faktiskt bra och roligt.

Anna säger att hon märkt av viss skepsis mot flyktingar i Huskvarna, precis som hon upplever att det är i stora delar av landet.

– Jag tror det är viktigt att visa att man är positiv, för att kunna vända trenden. De flesta människor är inte onda, bara ovetande, säger hon.

Kan bli fackeltåg

Då det gick så bra med insändaren som växte till en namninsamling, har Anna och Lisa börjat diskutera att göra en större manifestation. De har startat en liten grupp i syftet. Kanske blir det ett fackeltåg.

– Och så kan man kanske vara kontaktperson till de som vill, och visa runt i området.

Hon tror att inflyttningen kommer att vara positiv för området. Bland annat, påpekar hon, leder ju en större befolkning till att det satsas mer på området. Och så kan det bli en del utbyte, förstås.

– Vi brukar inte umgås så mycket med grannarna, så vi kanske kan bli mer sociala. Och ju fler barn och människor desto mer positivt, så jag ser det bara positivt, säger Anna.

ARTIKELN HANDLAR OM