Goda nyheter

Island inför lag på lika lön – oavsett kön

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

GODA NYHETER

Som första land i världen ska Island introducera en lag med krav på lika lön oavsett kön, rapporterar Dagens Nyheter.

Thorsteinn Viglundsson är social- och jämlikhetsminister på Island.
Thorsteinn Viglundsson är social- och jämlikhetsminister på Island.

Redan ”senare i månaden” ska en ny lag läggas fram av Islands regering. Den ska kräva lika lön oavsett arbetstagarens kön – och planen är att löneskillnaderna mellan män och kvinnor ska vara helt borta år 2022.

En certifiering kommer att krävas av alla arbetsplatser med över 25 anställda, som visar att de betalar samma lön för utfört arbete oavsett den anställdes etnicitet, sexuella läggning, nationalitet eller kön – ett förslag som presenterades den 8 mars, internationella kvinnodagen.

– Jämlika rättigheter är mänskliga rättigheter, säger Islands social- och jämlikhetsminister Thorsteinn Viglundsson, enligt DN.

Stöds från alla håll

Detaljer kring lagförslaget är ännu inte kända. Men det tros enligt DN innebära att certifieringskravet ska införas i både privat och offentlig sektor. Förslaget har stöd både av opposition och regering, och lagen förväntas träda i kraft år 2020.

– Vi behöver säkerställa att män och kvinnor får samma möjligheter på arbetsplatsen, säger Viglundsson.

Island har tidigare utmärkt sig i jämställdhetsfrågor på den internationella scenen. Landet var näst först i världen efter Norge att införa kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser. Men löneskillnaderna finns alltså kvar – isländska kvinnor tjänar i genomsnitt 14–18 procent mindre än män.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Goda nyheter

Island

Kvotering

Internationella kvinnodagen

Mänskliga rättigheter

Jämställdhet