Här rockar pensionärerna på äldreboendet

”Vi vill visa att det aldrig är för sent”

avFredrik Rundkvist

Foto: Krister Hansson
”Det var jätteroligt att spela in videon”, säger Brita ”Black beauty” Jarnhäll om musikvideon med Metallic Rullatorz.

Glöm Aerosmith och ZZ Top. Här kommer ­Metallic Rullatorz – Sveriges äldsta metallband.

– Jag är ändå inte den ­äldsta av oss, jag är bara 85, ­säger Brita Jarnhäll.

Det räcker med att titta på de stora affischnamnen på sommarens festivaler för att inse att hårdrocken för länge sedan uppnått pensionsåldern. 

Lagom till förra veckans Sweden rock festival, som lockade tiotusentals hårdrockare till Sölvesborg, lanserades Sveriges i särklass äldsta hårdrocksband – med fyra medlemmar över 90.

– Jag sjunger gärna och har varit körsångare tidigare. Men hårdrock har jag över huvud taget aldrig haft något med att göra, säger Brita ”Black beauty” Jarnhäll.

Gör succé på nätet

Sedan dess har videon ”Jag känner mig fri” med de rockande seniorerna från Bjuv gjort succé på nätet.

– Jag tycker slutresultatet är fantastiskt med tanke på vad vi har för bakgrund, säger Brita.

Rockvideon är ett av många projekt som gjorts inom ramen för den öppna dagverksamheten Hörnan på äldreboendet Varagården.

Foto: Privat

Musikens betydelse för de äldres välbefinnande har kommit att genomsyra en stor del av verksamheten. Inför Melodifestivalen i våras spelade gänget in schlagerdängan ”Det Bjuva livet”.

– Även om det hela är gjort med glimten i ögat så finns det en djupare botten i det hela, vi vill visa att det aldrig är för sent, att alla duger som de är och att alla kan bidra till något positivt, säger Marcus Nyrén, verksamhetsledare på Hörnan.

Ingen turné på gång

Räkna inte med att seniorrockarna från Skåne ger sig ut på turné i första taget. Men man utesluter inte spelningar i närheten av Bjuv.

– Det är många som kommit och frågat oss om vi inte borde uppträda på olika tillställningar. Men det är tyvärr inte så lätt att ordna. Men man vet aldrig, rätt som det är kanske det ändå sker, säger Brita.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock

Feelgood

Musik