Kamprad skänker miljoner – vill ge äldre guldkant på vardagen

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT
Ingvar Kamprads stiftelse skänker pengar.

Familjen Kamprads stiftelse ska skänka miljoner till äldre behövande med syftet att göra de mindre ensamma, skriver Smålandsposten.

Förutom att stödja vetenskaplig forskning ska Familjen Kamprads stiftelse, som Ikeas grundare Ingvar Kamprad skapat, ge ekonomiska medel till hjälpverksamhet bland behövande äldre för att öka deras livskvalité.

– Ingvar Kamprad är otroligt angelägen om dessa frågor och brinner för hjälpverksamhet, säger Lena Fritzén som är ordförande för stiftelsen till Smp.

Sammanlagt rör det sig om fem miljoner kronor som ska gå till de äldre. Fyra miljoner av dessa ska fördelas via Växjö stift under tre år – de pengarna ska gå till äldre behövande i hela Småland och ska användas till gemensamma aktiviteter.

– Vi ser helst att det sker i landsbygdsförsamlingar, i städerna finns ändå mycket att välja på. Vi vill att pengarna når kapillärerna, de små församlingarna. Alla, oavsett religiös hemvist, ska kunna delta. Vi hoppas att stiftet kan möta de behoven, säger Lena Fritzén.

Den femte miljonen ska gå till två pilotprojekt i Växsjö kommun. Om pilotprojekten gör nytta ska kan de bli tal om at avsätta pengar till liknande i projekt i fler kommuner.

Stiftelsen går också in med en halv miljon i kommunens projekt servicelots, vilket Smålandsposten skrivit om tidigare. Det projektet innebär att personer som fyllt 65 år ska kunna bli kontaktpersoner för de som bor på äldreboenden. De ska göra saker tillsammans några gånger i månaden – och kontaktpersonerna ska få ett arvode för insatsen.

Någon exakt ekonomisk ram är inte satt, enligt Lena Fritzén.

– Vi tror att pilotprojekten kan användas på andra ställen om de faller väl ut. Vi vill satsa på saker som det vanligtvis inte finns pengar till och ge människor en guldkant på vardagen, säger hon till Smp.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM