Hon kan bli första skönhetsdrottningen med Downs syndrom

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
Mikayla, som har Downs syndrom, ska delta i Miss Minnesota USA.
Foto: Skärmdump
Mikayla, som har Downs syndrom, ska delta i Miss Minnesota USA.

Mikayla Holmgren, 22, kommer att tävla i Miss Minnesota USA – och vad arrangörerna vet, är hon den första kvinnan i USA med Downs syndrom som deltar i denna typ av tävling, skriver tidningen Star Tribune.

I höst ska 22-åriga Mikayla Holmgren tävla i Miss Minnesota. Arrangörerna accepterade hennes tävlingsansökan utan att tveka då de imponerades av hennes talang, mål och självförtroende. Och så vitt arrangörerna vet, blir Mikayla den första kvinnan i USA med Downs syndrom som deltar i denna typ av skönhetstävling.

– Mikayla är en vägvisare, säger Denise Wallace, en av arrangörerna, till Star Tribune.

Hennes deltagande reflekterar ett kliv framåt för större kroppsacceptans och andra kroppsideal, inte bara inom skönhetstävlingar utan även inom mode och tv.

– Jag är redo för det här. När jag uppträder på scenen så vill jag bara att människor ska se mig, säger Mikayla, som studerar dans på Bethel University, till Star Tribune.

”Uppnått mer än jag kunde drömma om”

Hennes mål är att visa att hennes funktionsnedsättning inte definierar henne, enligt mamman Sandi Holmgren.

– Först får du ett barn som läkarna säger kanske aldrig kommer att kunna tala eller gå. Och du undrar, hur kommer hennes framtid att se ut? Hon har uppnått mer än jag någonsin kunde drömma om, säger hon till tidningen.

När Mikayla var sex år anmälde föräldrarna henne till dansklasser.

– Redan från början bestämde vi oss för att hon först och främst var ett barn och att hennes funktionsnedsättning kom i andra hand. Vi har aldrig sagt att hon inte kan göra något för att hon har Downs syndrom, vi har istället sagt: ”Varför inte?”.

Vill ändra synen på funktionsnedsättningar

Mikaylas stora förhoppning är att hon genom deltagandet i tävlingen kommer hjälpa till att ändra samhällets syn på funktionsnedsättningar och begreppet skönhet.

– Jag vill att att hela världen ska se att jag kan göra saker som är svåra och att människor med Downs syndrom är vackra och talangfulla.

Om hon vinner Miss Minnesota USA i november går hon vidare till Miss USA där vinnaren kommer att tävla i Miss Universum.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad: