Årets Skyddsängel

PRESENTERAS AV

Polisen hyllar det exemplariska agerandet vid olyckan

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Under en utryckning till en trafikolycka fick polisen Peter Larsson se något mycket ovanligt.

– Det är en handfull gånger under de tio åren vid otaliga utryckningar på större vägar som jag har upplevt något liknande, det är väldigt sällan, säger han.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


I onsdags fick polisen Peter Larsson och hans kollega Anna vid Polisen Kävlinge rycka ut till en trafikolycka på E22 i Lund. På vägen fram fick de se något ovanligt, menar Peter som jobbat som polis i cirka tio år.

– Det är en handfull gånger under de tio åren vid otaliga utryckningar på större vägar som jag har upplevt något liknande, det är väldigt sällan.

Hyllar bilisterna: ”Var exemplariskt bra”

I ett klipp som han lagt ut på polisens Facebooksida ser man hur medtrafikanterna har kört åt sidan och gett plats till polisbilen.

Det är inte ofta jag får anledning att berömma trafikanter i samband med trafikstockningar men idag öser jag beröm till alla inblandade”, skriver han.

– Det är ofta vi får stanna och tuta lite extra för att göra bilister lite mer uppmärksamma. När det är bilköer sitter de gärna med mobiltelefoner eller hög musik på – då varken hörs eller syns vi inte särskilt bra. Det fördröjer vår utryckning. Ibland kan det dröja flera minuter innan vi kan komma fram. Det är frustrerande för oss, ambulans och räddningstjänst, säger han och fortsätter:

Peter fick se ett ovanligt beteende.
Foto: Privat/Skärmdump
Peter fick se ett ovanligt beteende.

– Men i det här fallet flyttade sig bilarna till höger och vänster långt innan vi var framme, alla agerade på samma sätt. De öppnade en korridor till oss där vi verkligen hade full sikt framåt och säkerhetsmarginal. Det kändes jättebra, det var exemplariskt bra.

Hoppas på ringar på vattnet

Han poängterar varför det är viktigt att ge plats åt polis, ambulans och räddningstjänst.

– Det har med liv att göra, vi måste komma fram snabbt. Det är jätteviktigt att vi gör det – vilket vi gjorde den här gången. Så jag är verkligen jätteglad att det funkar ibland.

Nu hoppas han att klippet ska påverka andra.

– Jag hoppas att vi kan starta något nu som kan ge ringar på vattnet för det här beteendet efterfrågas av räddningstjänst, ambulans och av oss. Jag är jätteglad och stolt över de trafikanter jag mötte och fick köra förbi den här gången så jag vill hylla de ännu en gång. Jag är jätteglad och stolt över de trafikanter jag mötte och fick köra förbi den här gången så jag vill hylla de ännu en gång.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.