Här är gymmet där alla pensionärer får träna gratis

Leif Ekström, som jobbar på Älvdalens atletklubb, brinner för pensionärers hälsa och välmående. Därför är gymmet gratis för ortens pensionärer, skriver Dalarnas Tidningar.

– Vi tycker att de äldre är värda det här, helt klart, säger Leif till Aftonbladet.

Leif Ekström är sekreterare i Älvdalens atletklubb som har funnits i 50 år. Klubben har 250 betalande medlemmar, vilket är mycket enligt Leif med tanke på befolkningsmängden i Älvdalen. Men det har varit en särskild grupp som har varit lite svårare att locka och som han brinner extra för. Nämligen ortens pensionärer.

– Jag såg en artikel för fyra år sedan om träning för äldre, hur viktigt det är med tunga vikter för att motverka benskörhet.

Med det i åtanke erbjuder gymmet pensionärer gratis träning, alla veckans dagar mellan 8.00-15.00. Men det var inte förrän i höstas som de äldre hittade dit, något även DT har uppmärksammat.

–  Vi börjar ju själva bli gamla och gråa allihop som jobbar här men vi tycker att det är jätteviktigt att de äldre tränar här. Igår var de 19 stycken här varav 15 var nybörjare, de var upp till 80 år. Det var så roligt, hoppas det blir fler som kommer, säger han och fortsätter:

– Du skulle ha hört igår. Det skrattades, det var så jävla roligt att vara här, de skulle gå och äta några, det var så socialt.

”Blir en annan stämning på gymmet”

Det finns bara en riktlinje man måste förhålla sig till som Leif har satt. 

– Den enda regeln jag gjort är att den äldste på gymmet bestämmer musiken, annars går det åt helskotta. Det är mycket 60- och 50-talsmusik, härlig musik.

För Leif handlar det om att ge tillbaka till samhället.

– Det här med pensionärer ligger oss varmt om hjärtat, det är människor som vi har vuxit upp med. Pensionerade lärare och tandläkare. Det är människor som vi har sett, det här är vårt sätt att ge tillbaka, säger han och fortsätter:

– Vi tycker att de äldre är värda det här, helt klart.

Han tycker att fler gym borde ta efter deras initiativ.

– Vi tycker inte att det ska vara en klassfråga att ha råd att träna på gym. Fler skulle vara lite generösa, allt handlar inte om pengar, det är värt att se människor må bra, säger han och fortsätter:

– Det blir även en annan stämning på gymmet. Det blir roligare.

Även de äldre i Älvdalen uppskattar initiativet och till jul gav de Leif en present.

– Jag trodde först det var whiskey men det var surströmmingsburk, säger han som uppskattade presenten.

Publisert:

LÄS VIDARE