Richard anställer ex-kriminella i sin butik: ”Alla måste få en andra chans”

avMiriam Bratt

1 av 3

På många arbetsplatser behöver nyanställda visa upp utdrag från belastningsregistret, men så är det inte på Ica i Borgholm, skriver Kvällsposten.

– Kan jag med små medel hjälpa folk att komma vidare i livet så gör jag gärna det, säger butiksägaren Richard Teern.

– Folk måste få en chans, och en andra och tredje.

Det är Richard Teerns budskap. Han äger en Ica-butik i Borgholm där han sedan tolv år anställer före detta kriminella människor. Förutom hans övertygelse om att det är en god sak menar han att han kanske får bättre anställda.

– Jag har mindre problem med de här killarna och tjejerna än andra har. Om det händer något, då är de ju dömda på en gång.

Han samarbetar med Concept Delectus, tidigare KRIS i Kalmar (Kriminellas revansch i samhället) och menar att samarbetet ger honom mycket både som arbetsgivare och medmänniska.

– De här personerna kommer från en värld som inte jag känner igen. Det fyller ju på min kompetens och kunskapsbank. 

Foto: Privat

När Aftonbladet pratar med Richard har han precis fått in ett CV som han nästan tycker verkar för bra. Punkterna på CV:et radar upp sig prydligt och Richard får en tveksam känsla i magen.

– Då känner man att det här är något som inte stämmer, säger Richard som menar att det finns något annat som är viktigare när han anställer:

– Det har inte att göra med hur du ser ut, etnicitet eller bakgrund att göra.

Nej, för när en arbetssökande tas in till en arbetsintervju så är det personkemin och känslan som spelar roll för Richard. Och han råder andra arbetsgivare att följa hans exempel:

– Vi är för statiska i vårt sätt att tycka och tänka om våra anställda. Använd magen och hjärtat mer.

Följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Ica

Borgholm

KRIS

Folk