Amina ger hemlösa gratis fotvård på julafton

avMalin Wigen

Fotterapeuten Amina Ståhl vill göra något för Stockholms hemlösa på julafton och kommer därför ge dem medicinsk fotvård.

– Jag tar med mig allt – utrustning, krämer och strumpor. Alla kommer att få nya strumpor och få fötterna välskötta och insmorda, säger hon.

På julafton kommer Amina Ståhl, som är medicinsk fotterapeut, ge fotvård åt hemlösa – helt gratis. Detta gör hon för andra året i rad i samband med att Sundbybergs simhall öppnar upp för hemlösa på julafton, hon kommer vara en av flera volontärer på plats.

– Du kan inte ana vilken glädje man ser hos de här hemlösa. Jag har bestämt mig att så länge jag är hemma Sverige under jul kommer jag att ställa upp, jobba gratis och hjälpa dem med fotvård, säger hon och fortsätter:

– Jag tar med mig allt – min egen utrustning, och krämer och strumpor som andra företag bidrar med. Alla kommer att få nya strumpor och få fötterna välskötta och insmorda. Jag köper baljor och sätter de i rad, så att de sitter i fotbad så att fötterna mjuknas upp, det är så jag jobbar.

Amina brinner för fötter då det är kroppsdelen vi använder mest, men som vi oftast glömmer bort tills det gör ont. För hemlösa är det inte lika självklart att få den fotvård.

– Vilka fötter, folk som går runt och haltar, de har ont, de har liktorn, och det är naglar som har vuxit i höjden. Egentligen är det vårdansvar, jag tycker egentligen att ingen ska hamna i en sådan situation i ett tryggt land. Det gör så ont inom mig när jag ser de här fötterna, och det gör så ont när jag behandlar dem.

1 av 2 | Foto: Privat
Amina kommer ge fotvård åt hemlösa på julafton.

”Kostar inget att göra någon glad”

För Amina känns det som en självklarhet att göra något för behövande.

– Alla kan hamna i samma situation. Jag är så glad att jag har tak över huvudet, ett jobb och en familj. Jag vill göra gott för någon annan. Samhället får inte glömma de här människorna.

Hon hoppas att fler tar efter hennes och andras initiativ.

– Jag är en liten egenföretagare men kan ändå göra den här lilla gesten. Det kanske kan smitta av sig på andra, ingen kan göra allt men alla kan göra något. Ibland kostar det inget att göra någon glad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotvård

Jul

Sundbyberg

Hemlösa