PRESENTERAS AV

Därför är det bra att sova länge på helgen

Foto: Hasse Holmberg / TT
Sov länge på helgen, det gör gott för hälsan.
GODA NYHETER

Passa på att sova ut på helgen.
Det har nämligen fler hälsofördelar än man tidigare trott, visar en svensk studie.
– Det här är ju ett argument för att ligga och tryna hela helgen, säger stressforskaren Torbjörn Åkerstedt, till Vetenskapsradion.

Nu kan du ligga och dra dig hela helgen med gott samvete. Enligt svensk forskning kan du nämligen kompensera och sova ikapp den sömn du missar under veckorna, vilket Vetenskapsradion rapporterat om.

Ökar risken att dö

I studien undersöktes 43 000 personer för att se hur åldern påverkar sömnlängdens betydelse för människans överlevnad.

Forskarna kom fram till att personer upp till 65 år påverkades mest av sömnlängden. De som sov under fem timmar och över åtta timmar hade en ökad risk att dö.

– Nu ska man inte vara orolig om man tillhör de här kategorierna för risken är ändå ganska måttligt förhöjd, men det är en tydlig risk, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi som ligger bakom studien, till Vetenskapsradion.

Slappa på helgen

Vad som ligger bakom den förhöjda risken är oklart men studien visade att de som sov för lite under veckorna kunde motverka risken att dö i förtid genom att sova mer under helgen.

– Det här är ju ett argument för att ligga och tryna hela helgen. Det finns säkert en övre gräns, men det är varje fall bättre att öka på lite på helgen än att inte göra det alls, säger Torbjörn Åkerstedt, till Vetenskapsradion.

Följ Goda nyheter på Facebook

5 saker som gör dig lycklig 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM