Lama räddade ankor från björnen – gick vilse på golfbana

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Jackson Police Department/Montage
Laman Noir ville rädda ankor från björnen, men gick vilse.

GODA NYHETER

Den svarta laman Noir ville rädda några ankor från en hungrig björn. I processen gick han vilse i skogen – och hamnade mitt i en runda golf.

– Och den hade inte ens bokat starttid, säger polischefen Chris Perley till The Conway Daily Sun.

Golfspelarna på Eagle Mountain Golf Course i Jackson, USA, fick sig en riktig överraskning i måndags. Istället för en sedvanlig birdie var det nämligen en svart lama som kom galopperande över gräset.

Laman heter Noir och hade rymt från en inte alltför närbelägen gård. Men rymningen grundade sig inte i en självisk törst efter frihet. Nej, Noir hade mycket mer hjältemodiga motiv.

Ville skydda ankorna från björnen

Det visade sig att laman, som liksom sina artfränder sägs vara väldigt beskyddande, sedan en tid tillbaka fattat tycke för en familj ankor på gården. De hade helt enkelt blivit riktigt bra kompisar. När en stor björn gav sig på ankornas ägg tvekade Noir inte en sekund.

– Noir har en flock med ankor som han vakar över, och en björn hade fått mesmak för ankor och ankägg. Björnen kom på besök, och Noir hoppade över det elektriska staketet och jagade efter den, säger polischefen Chris Perley.

När hotet var avvärjt hamnade dock Noir på villovägar. Han vandrade genom skogen och tog sig slutligen ut på golfbanan, som ligger ungefär en halvmil från hans hem.

– Plötsligt började vi få samtal från golfare som sade att det var en lama mitt på golfbanan, och att den inte ens hade bokat starttid, skämtar Chris och fortsätter:

– Ett par från Florida sade att det enda de sett på golfbanor hemmavid var krokodiler. Det här var deras första lama, så det gjorde deras dag.

”Lamor är som åsnor”

Efter en del arbete lyckades Chris tillsammans med en poliskollega fånga in Noir. För att föra tillbaka honom till gården försökte de först köra långsamt med bilen med laman bunden bakom. Men när Noir började visa tecken på trötthet fick hans ägare komma och hämta honom med en släpvagn.

– Lamor är som åsnor, de rör inte på sig om de inte vill det, säger Chris.

Poliserna hjälpte sedan ägaren att komma i kontakt med myndighetspersoner som kan hjälpa honom med björnproblemet. De uppmanade också ägaren att bygga på stängslet så att Noir inte kan rymma igen.

– Vi skulle alla bli riktigt förkrossade om något hände med honom och han skadades, säger Chris.

Publicerad: