PRESENTERAS AV

Här får pensionärerna ta ett svalkande bad

GODA NYHETER

På äldreboendet Astridgården ser man till att anordna olika aktiviteter för de boende. Nyligen åkte de till ett bad för att svalka av sig.

– Varje dag ska vara värd att leva, det måste hända saker som är lite annorlunda ibland, säger äldreboendets grundare Håkan Karlsson.

För 25 år sedan startade 76-åriga Håkan Karlsson upp äldreboendet Astridgården i Hörnefors i Umeå kommun. På boendet arbetar man utifrån en speciell filosofi enligt Håkan.

– Varje dag ska vara värd att leva, det måste hände saker som är lite annorlunda ibland.

Därför har de väldigt mycket aktiviteter för dem cirka 30 boende menar han. Allt från att åka spark och skoter på vintern till att ha utomhuslekar och utflykter på sommaren – förra torsdagen tog de med pensionärerna till ett friluftsbad i närheten.

– De gamla gillar havet, de tycker om doften och synen av vågor. Det bringar fram barndomsminnen – dessutom var det bra väder så det var en lyckad kombination.

”Många sov gott den natten”

Det var inte första gången de gjorde en utflykt till vattnet, men den här gången blev de boende lite överraskade menar Håkan.

– Normalt brukar vi stanna vid strandkanten men den här gången fick de doppa sig. Några blötte sig till ändan.

Även om flera är dementa och har svårt att komma ihåg vad de varit med var det mycket uppskattat.

– Det var många som sov gott den natten.

Dessutom så ger dessa aktiviteter något för de som arbetar på äldreboendet också.

– Att få göra en sådan här sak för de gamla ger upplopp för egna ambitioner för vad man vill göra för dem. Det är plustecken på många områden.

Håkan la ut ett klipp på badandet på Astridgårdens Facebooksida där de hyllas för sitt initiativ, något som även Folkbladet uppmärksammat. Han tycker att det känns bra då han lever för äldreboendet.

– Jag har fightats för de gamla i 25 år och det kommer jag fortsätta göra, säger han och fortsätter:

– Och i alla 25 år har vi gett dem hemlagad mat. Det är det som ger livskvalitet, att få känna hur saker och ting doftar.

Följ oss på Facebook