PRESENTERAS AV

Lyxfredag i Japan – anställda får ledigt för att handla

Foto: TORU YAMANAKA / AFP
GODA NYHETER

Från och med idag kommer många arbetare i Japan få ta helg tidigt den sista fredagen i månaden. Men inte bara för att vila sig, regeringen hoppas på ökad konsumtion.

Det nya systemet Premium Friday ska låta anställda i Japan stämpla ut tidigare den sista fredagen i månaden. Det låter lyxigt och tanken på att komma hem till familjen lite tidigare efter en hård arbetsvecka kan tänkas lockande, men regeringen hoppas på att Japanerna ska konsumera mera, skriver The Guardian.

Idag är det den sista fredagen i februari och därmed den första fredagen som de anställda har möjlighet att gå hem lite tidigare, men idén har inte gått hem hos alla. Vissa företag som Honda, Dryckestillverkaren Suntory och konditoriet Morinaga har antagit det nya systemet, men många andra företag är skeptiska till den nya möjligheten.

En undersökning av 155 stora företag genom Nikkei affärstidningen visade att 45% av företagen inte hade några planer på at införa systemet, medan 37% hade planer på att göra det och resten har redan gjort det.

Långa arbetsdagar är ett problem

– Den överdrivna arbetstiden har blivit ett stort problem, säger Etsuko Tsugihara, vd för PR-firma Sunny Side Up till The Guardian och fortsätter:

– Vi tänkte att det var ett sätt att förbättra vår egen arbetsmiljö. När regeringen kom upp med Premium fredag, tyckte vi att det var en bra idé.

Maki Suzuki, en anställd på Suntory, fick möjligheten att gå hem tidigt och har tillsammans med sina kollegor motstått frestelsen att shoppa, boka weekends och äta ute och har istället tillbringat eftermiddagen på ett konstmuseum i Tokyo i stället.

– Detta är en bra möjlighet att planera något som vi inte brukar göra. Att ta en lång semester har varit ett ett hinder för många, men med en eftermiddag ledigt så är det inte det, säger hon.

Under en presskonferens berättade regeringens chefstalesman, Yoshi Suga, att han också tänker utnyttja det nya systemet och gå hem så fort han fick möjligheten.

– Tyvärr måste jag hålla den här presskonferensen. Men så fort jag är klar, ska jag gå och göra något, sa han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Japan