PRESENTERAS AV

”Enda sättet att stoppa fördomar är att våga möta dem”

Därför reser de landet runt för att prata med barn

GODA NYHETER

Barn föds inte med fördomar – det är de övertygade om. Just nu reser Pär Johansson och Glada Hudik-teatern landet runt för att snacka allas lika värde med mellanstadieelever.

– Vi vill få in budskapet till landets alla barn att olikheter är bra!

1 av 5 | Foto: Bo Bergendal
Svenska Hjältar var på plats under premiären i Hudiksvall den 4 maj. "Det är mycket roligare att spela för barn än för vuxna", säger Alexander Rådlund i mitten som spelar trollkarlens assistent. 

”Barn föds inte med fördomar” är ett initiativ för att få mellanstadielever runt om i landet att tänka till. Projektet startades av Pär Johansson och Glada Hudik-teatern.

– Jag brinner för det här för att jag tror att samhället på sikt kommer att tillåta mångfald på riktigt: Tillåta homosexuella, svarta, vita, utvecklingsstörda – låta alla vara precis som de är,  säger han.

Under hela våren har eleverna fått diskutera fördomar, respekt och allas lika värde i sina klassrum. I slutet av terminen får de se föreställningen ”Trollkarlen från Oz” med Glada Hudik-teatern på scenen som sjunger sånger tillsammans med barnen. 

– Vi vill få in budskapet att olikheter är bra, redan i ett tidigt stadium. Jag tror inte på att bara stå och säga en massa fina ord – därför har vi hittat en modell där barn får göra konkreta saker. Jag tror att barnen måste få en emotionell påverkan – och det får de i det här projektet, säger Pär Johansson.

”Jag har också fördomar”

Pär Johansson startade Glada Hudik-teatern för tjugo år sedan. Många av skådespelarna har funktionsnedsättningar – men på scenen får de stå i rampljuset och visa att de också är bra på saker. 

Vad vill du hälsa till folk som har fördomar?

– Jag har också fördomar. Det enda sättet för mig att bekämpa mina fördomar är att våga möta dem. Att ta kontakt med det man tycker är läskigt eller farligt. Det är därför vi gör den här teatern – för att barn ska se att även människor som inte har samma förutsättningar också kan vara duktiga på någonting, säger Pär Johansson.

Inte bara fina ord på pappret

Årskurs 4 i Björkbergsskolan i Hudiksvall är en av alla klasser som jobbat med projektet under hela våren. Barnen har bland annat fått läsa FN:s barnkonvention och skriva en egen klasskonvention med 10 punkter för att alla ska trivas bättre.

Foto: Bo Bergendal
Anette Mikaelsson.

– Det är viktigt att det inte bara är fina ord på pappret, utan att eleverna ska förstå vad orden betyder! säger läraren Anette Mikaelsson.

Klassen jobbat med materialet en timme i veckan, och de har också fått besök av några av skådespelarna.

Hänsyn, respekt och attityd är skolans tre ledord. Och det är just vad man arbetar med inom det här projektet: Att alla ska få vara precis som man är. 

Varför tror du att vuxna har så mycket fördomar?

– Jag tror att det handlar om väldigt mycket okunskap. Man drar alla över en kam, och för över fördomar på sina barn. Om du är rädd för något är det lätt att föra över till sina barn, säger Anette Mikaelsson.

Har slutat vara rädda

För att få biljett till slutföreställningen den 4 maj fick eleverna en läxa: Att göra en god gärning var och redovisa för klassen. 

– Det var allt från att ge pengar till en tiggare, hålla upp dörren för en gammal tant till att hjälpa mamma och/eller pappa att hänga tvätt och gå ut med soporna.

Hur har elevernas tankar förändrats under resans gång? 

– Flera av skådespelarna från Glada Hudik bor precis i närheten av skolan, och några av elverna berättade nu att de har gått omkring och varit rädda för dem. Vi diskuterade att de har samma känslor, samma intressen som oss andra. De gillar också att gå på fotboll och äta pizza precis som vi. Så nu har de börjat heja på dem. Och det är fantastiskt att se!

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

FAKTA

Elverna: Om jag fick bestämma för en dag

En av uppgifterna var att eleverna fick skriva texter där de berättar vad de skulle göra om de fick bestämma för en dag. Här är några av tankarna: 

”Tänk hur världen ser ut, alla orättvisor och krig. Om jag fick bestämma för en dag skulle jag göra så att alla var lika mycket värda. En fin personlighet varar längre än ett fint utseende.” 

”Om jag fick bestämma för en dag skulle jag bestämma att alla fattiga fick hem och mat. Och de som är sjuka ska få hjälp med det. Att alla vapen och soldater försvann och att folk slutade kriga.”

”Då skulle alla få vara precis som de är och ingen skulle få någon dum kommentar eller blick om sitt utseende. För alla är perfekta som de är.” 

Jag tycker att kvinnor och män skulle få lika mycket lön. För även om de jobbar exakt lika mycket får män ändå mer lön.”

FAKTA

Klasskonventionen för klass 4 Björkbergsskolan

Här var de 10 punkterna klassen kom överens om för att eleverna ska må bra i skolan. Vi behöver:

  • Trygghet

  • Bra kompisar

  • Omtänksamma lärare

  • Någon att prata med

  • Bli respekterade för den vi är

  • Visa hänsyn för varandra

  • Bli behandlade lika

  • Visa bra attityd mot varandra

  • Våra raster

  • Tillgång till skolsköterska och kurator