Anna-Karin tog tillbaka dotterns stulna cykel

avChristina Smedbakken

1 av 2 | Foto: Privat/TT/Montage
Anna

Anna-Karin Johnson, 54, trodde att de aldrig skulle återse dottern Sofias stulna cykel. När hon ändå oväntat fick syn på den valde hon att handla, skriver Skaraborgs läns tidning.

– Det går att lösa många saker om man kommunicerar på rätt sätt, säger Anna-Karin till Aftonbladet.

Anna-Karin Johnsons dotter Sofia, 12, hade lämnat sin cykel utanför Skaras Kulturskola under sin pianolektion förra måndagen. När hon kom ut var den borta.

– Hon ringde och berättade att cykeln var stulen. Jag gjorde en polisanmälan och tänkte att den cykeln ser vi aldrig igen, säger Anna-Karin.

”Ett snabbt beslut”

Polisen berättade att familjen hade rätt att själva ta tillbaka cykeln om de hittade den inom ett dygn. Efter det riskerade den att ha sålts vidare. Då skulle bara polisen få hämta den.

När Anna-Karin var på väg hem bestämde hon sig för att leta efter cykeln. Dottern Sofia var hemma hos sin pappa och bara hunden Ernst var med i bilen.

– Jag tänkte att någon kanske flyttat på cykeln som ett busstreck. Sedan cyklade en kille förbi och jag såg att han hade Sofias cykel, säger hon.

Killen med cykeln stannade en bit bort och pratade med några kompisar. Anna-Karin tvekade bara ett ögonblick innan hon stannade bilen, tog med sig Ernst och gick bort till dem.

– Jag fick fatta ett snabbt beslut, han kunde ju ha cyklat iväg igen. Jag kände att jag hade ångrat mig om jag inte hade försökt, säger hon.

Gav tillbaka cykeln

Anna-Karin såg direkt att det var Sofias cykel, dotterns samlade ekollon låg kvar i korgen. Hon frågade killen var han hittat den. Han sade att han hade fått den av någon. Anna-Karin berättade då att det var hennes tolvåriga dotters cykel och att hon blivit mycket ledsen när den försvann.

– Jag frågade om han tänkte ge tillbaka den och då gjorde han det. Om jag varit arg och anklagat honom hade nog stämningen blivit en annan. Nu kunde han ge tillbaka cykeln utan att förlora ansiktet, säger hon.

Anna-Karin ringde till Sofias pappa och bad dem komma och hämta cykeln. När hon kommit hem skrev hon ett blogginlägg om händelsen. Hon understryker att hon inte vet om det var killen hon pratade med som stulit cykeln. Hon hoppas kunna inspirera andra till konstruktivt civilkurage.

– Jag är inget fan av gardena som går ut i skinnjackor och vaktar, jag tycker inte om den utvecklingen. Det här visade väldigt bra att det går att lösa mycket om man kommunicerar på rätt sätt, säger hon.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Skara

Cykel