PRESENTERAS AV

Nära dö vid försvinnande – nu hjälper Magnus Missing people

1 av 4
GODA NYHETER

HALMSTAD. Magnus Persson, 27, var timmar från döden efter att ha försvunnit i skogen.

Direkt när han kom hem från sjukhuset engagerade han sig i Missing people.

– Jag är så tacksam mot alla som letade efter mig, nu hjälper jag andra som råkar illa ut.

Det var på midsommarafton som Magnus Persson firade midsommar med sin tjej och några kompisar på en campingplats utanför Halmstad. Natten fick ett dramatiskt slut.

Försvann i skogen

– Jag festade till det, och minns inget av det som hände sent på kvällen. Men på natten, tidig morgon försvann jag ut i skogen. Det är tack vare Andreas och alla fina människor som letade som jag lever, säger han och tittar tacksamt på storebror Andreas Persson, 29.

– Det var en grupp i Missing People som hittade mig till slut. Nu är jag med där som patrulledare och hjälper andra som försvunnit. Det är en fantastisk känsla.

På midsommardagens morgon ringde Magnus tjej till Andreas och berättade att han försvunnit. Trots att klockan inte var mer än runt 9 så började Andreas ordna en räddningsinsats.

– Jag kände direkt på mig att något allvarligt hade hänt – även om andra tänkte att han kanska bara låg och sov någonstans. Jag och brorsan har väldigt starka band mellan oss, säger Andreas.

Bröderna har en trasslig bakgrund med otrygghet och adhd som ingen förstod vad det var. De berättar om en känsla av utanförskap och otrygghet. De fick en stökig skoltid, och har båda levt i den kriminella världen på olika sätt. Nu har de valt den laglydiga vägen.

– Det fick bara inte ha hänt Magnus något nu. Jag ville ut och leta direkt, jag tänkte att ”om ett par timmar kanske min bror drar sitt sista andetag”. Jag skulle kunna riva ner hela världen för hans skull, säger Andreas.

Nödrop på Facebook

Han ringde polisen, bad om hjälp på Facebook, och åkte till området Hjönared där Magnus försvunnit. 50–60 vänner var snabbt redo att hjälpa till. Andreas kontaktade markägaren, delade ut kartor och skickade ut folk i lag. En ringde Missing people, som också kom till platsen och agerade sambandscentral.

Området är snårigt med branta backar och till vissa delar svårsökt. Timmarna gick och ingen Magnus syntes. Så, framåt kvällen, anslöt Andreas sambo. Hon hade lämnat parets barn med sin syster för att kunna hjälpa till.

Det blev hon som hittade Magnus på kvällen, ihop med frivilliga från Missing people.

– När ambulansen kom sa någon av dem att det kunde varit en fråga om ett par timmar innan jag skulle varit död, för det var så varmt den dagen och jag var utan vätska. Men jag minns ingenting förrän jag vaknade upp på sjukhuset. Det är helt blankt, säger Magnus.

– Det är fantastiskt att veta att så många engagerade sig för min skull medan jag låg i skogen.

Gick direkt till datorn

Dagen efter hade han bestämt sig:

– Jag gick direkt till datorn och anmälde mig till Missing people. Hittills har jag varit med på fyra-fem sökningar, och det är fantastiskt roligt att kunna hjälpa till. Om jag får ett mess om att någon försvunnit så släpper jag allt och åker dit. Jag vill ha mer ansvar och ska utbilda mig vidare i organisationen.

Men Magnus har mått psykiskt dåligt efter försvinnandet.

– Det var jobbigt att höra om det som hänt i efterhand, från andra. Jag har tänkt mycket på att jag kunde förlorat livet, hur snabbt det kan gå. Jag är så oerhört tacksam mot alla, och för att Anderas tog det på allvar direkt.

I dag har Andreas eget byggföretag, och Magnus arbetar där som takläggare.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM