Nu får Jakob äntligen uppfylla sin baldröm

1 av 3 | Foto: Privat
Jakob och baldejten Ottilia Svensson.
GODA NYHETER

Jakob har sett fram emot gymnasiebalen sedan han började skolan för fyra år sedan. Nu är det dags – och han hoppas att han kan inspirera andra från särklasserna att våga gå i framtiden, skriver Jönköpings-Posten.

– Den här kvällen ska bli bra, det är roligt att visa upp sig, säger han till Aftonbladet.

För fyra år sedan började Jakob Erlandsson i gymnasiet på en gymnasiesärskola i Värnamo. Den sitter ihop med Finnvedens gymnasium. Och varje år firas sistaårsklasserna traditionsenligt med en studentbal.

Jakob har sett framemot balen sen första dagen. Och när han såg storebror Lukas gå på sin fest för tre år sedan blev han ännu mer peppad.

– Han har pratat om att han vill gå sedan dess, säger mamma Anette.

”Roligt att visa upp sig”

Men eleverna på gymnasiesärskolan, där Jakob går eftersom han har en lindring funktionsnedsättning, brukar inte gå på balen. Inga skriftliga inbjudningar skickas ut inför högtiden – och Anette tror att balkommittén inte har nått ut till så många på särskolan.

– Det är inte kommitténs fel. Jag skulle vilja ha mer samarbete mellan särskolan och den andra gymnasieskolan. När jag fick tag på en tjej som var med och organiserade sa hon: ”självklart fixar vi det”.

”Roligt att visa upp sig”

Anette hade önskat att informationen om anmälan till balen som gått ut till särskoleeleverna varit tydligare. Men nu är det ingen som tänker på det – på tisdagskvällen är det nämligen dags för Jakobs efterlängtade baldag.

Som dejt har han med sig kompisen Ottilia Svensson.

– Den här kvällen ska bli bra! Det är roligt att visa upp sig, säger Jakob.

Mamma Anette berättar att Jakob sagt att han hoppas kunna inspirera andra särskoleelever i framtiden, så att de också vågar gå på balen. ”Vågar jag så vågar de också”, har han sagt.

Ottilia tycker också att det ska bli roligt att gå på bal.

– Vi har alltid varit barndomsvänner. Så när han ville gå frågade jag om han ville gå med mig, så det var jag som frågade ut honom. Det var kul att få en positiv respons, säger hon.

”Alla som vill får gå”

Magnus Flink är verksamhetschef vid Finnvedens gymnasium. Han understryker att alla klasser bjuds in till balen, och att ingen får skriftliga inbjudningar. Istället går balkommittén runt i klasserna och informerar under hösten.

Flink berättar att han kollat upp saken, och att alla klasser både på gymnasieskolan och gymnasiesärskolan fått information om balen.

– Alla som vill ska självklart ha möjlighet att gå. Sen är det inte så att alla som går exempelvis natur går heller, alla väljer själva, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Värnamo