”Välj inte hund efter utseende”

Uppdaterad 2023-04-21 | Publicerad 2022-04-19

Rottweiler eller Pomeranian?

Hur vet man vilken hund man ska välja?

– Det största misstaget du kan göra är att välja hund efter utseendet, säger hundpsykologen Linda Atmer på Hunden i Centrum.

Du sätter dig framför datorn och googlar ”gulliga hundar”. Sekunden senare är skärmen fylld av bilder på söta valpar och du faller som en fura. Känns det scenariot igen? Det är inte så konstigt för enligt Linda Atmer är detta det absolut vanligaste misstaget en blivande hundägare gör.

– Att välja hund efter utseende är det värsta man kan göra när man ska köpa hund. Men också det vanligaste misstaget. Och kom ihåg att alla valpar är jättegulliga. Men de blir vuxna sedan också.

Istället för att titta på hur hunden ser ut, menar Linda att man ska utgå från sig själv och sin livsstil.

– Fundera över hur ditt liv ser ut och hur det skulle funka att ha en hund. Allt du gör i dag, kan du fortsätta med det eller kommer en hund innebära begränsningar? Jobbar du hemifrån? Tycker du om att vara ute och röra på dig?

När du väljer hund bör du utgå från din livsstil, tipsar Anna Beijer och Linda Atmer. ”Många kanske har ambitionen att springa flera mil i veckan med hunden men så kommer vardagen och så blir det inte så”, säger Anna.

Var ärlig mot dig själv

Anna Beijer som är hundpedagog vid Hunden i Centrum understryker vikten av att vara ärlig mot sig själv. Med lång erfarenhet av omplaceringshundar vet hon hur fel det kan bli.

– Många kanske har ambitionen att springa flera mil i veckan med hunden men så kommer vardagen och så blir det inte så. Man måste sätta de mål man vet att man klarar av att fullfölja.

Hon berättar att en vanlig hundras de fick in var siberian husky, en intelligent och vänlig hundras som avlats för att kunna dra slädar i norra Sibirien.

– Det är en väldigt trevlig hundtyp och jag tror många fascineras av det här vackra och lite varglika utseendet. Men det är också en ras som kräver mycket av dig som ägare. Den har ett mycket stort behov av motion och även ett socialt behov som måste tillgodoses.

”Siberian husky är en väldigt trevlig hundtyp och jag tror många fascineras av det här vackra och lite varglika utseendet. Men det är också en ras som kräver mycket av dig som ägare”, konstaterar Anna Beijer som är hundpedagog vid Hunden i Centrum

River hela lägenheten

Anna berättar att problemen ofta blir tydliga när hunden kommit förbi valpstadiet.

– Den här hunden vill ha en flock med likasinnade. Det blir ofta svårt att lämna den ensam hemma. Den kanske river halva lägenheten och det blir helt fruktansvärt. En timmes motion morgon och kväll räcker inte för den här hunden. Den behöver ha en ägare som gör mer helt enkelt, inte varje dag kanske, men så ofta som möjligt.

Både Linda och Anna understryker vikten av att göra ordentlig research på hundar, så man finner en hund som passar en själv och ens livsstil.

– Träffa olika slags hundar och bilda dig en uppfattning. Det brukar anordnas hundträffar och aktiviteter. Ta kontakt med en rasklubb, de vill gärna berätta om sina hundar! Många frågar bara om de positiva sakerna men fråga om nackdelarna också, så du känner till förutsättningarna, säger Linda Atmer.

Några hundraser som passar dig som…

… gillar att springa: Det finns många hundtyper som gillar fysisk motion. En är retrievrar som passar aktiva familjer och den som gillar att röra på sig. labrador retriever och golden retriever är mångsidiga raser. Vissa spaniels kan också vara lämpliga.

... är en soffpotatis: Alla valpar är aktiva så du kanske ska fundera på att ta över en äldre hund. Men det finns ett gäng sällskapshundar som är lugnare, men även de kräver aktiviteter och stimulans. Exempelvis: bichon havanais, bichon frisé, chihuahua och pomeranian.

... har barn: Om man tänker sig att barnen ska gå ut med hunden kan det passa med en lite mindre hund. Men man bör också noga tänka över om barnet är moget att ta det ansvaret. Annars är labradorer och golden retrievers populära och bra familjehundar.

Följ ämnen i artikeln