Nu har sprejade kaninen fått ett nytt hem

GODA NYHETER

En kanin hittades sprejmålad och ensam ute i snön och togs omhand av polisen.

När ingen ägare kunde hittas klev Mariann Tönnesen in och tog sig an den rosa kaninen – som fått namnet Petronella.

– Hon är väldigt kontaktsökande – en mycket rar varelse på alla sätt och vis, säger hon.

Det var en särdeles kall söndag i slutet av februari som en liten kanin sågs hoppa omkring i en trädgård i Helsingborg. Ensam, frusen och sprejmålad rosa. När polisen larmades om kaninen fick hon tillfälligt bo på stationen i väntan på att den som saknade henne skulle höra av sig.

Foto: Privat
Så såg kaninen ut när den hittades.

Tusentals engagerade sig för att hitta ägare efter att polisen skrivit ett Facebookinlägg om händelsen. Men när ingen gav sig tillkänna var polisen tvungna att hitta ett nytt fosterhem. Och nu två veckor senare har kaninen fått en bur och en varm famn att vila i. Pälsen är dock fortfarande rosa.

– Färgen går inte bort, säger Mariann Tönnesen, som adopterat kaninen och gett henne namnet Petronella.

Foto: Privat
Här trivs kaninerna i sitt chateau.

Mariann, som har stor kaninvana och som har haft kaniner i nästan hela sitt liv, såg inlägget och erbjöd sig direkt om att ta hand om henne. Hon blev förtvivlad när hon läste om Petronellas öde.

– Det är hjärteskärande, det knyter åt sig i bröstkorgen. Jag kan inte förstå hur man kan bära sig så fruktansvärt illa åt ett levande väsen – åt ett levande djur. Det är nog många människor som tycker ”äh, det är bara en kanin”. Men kaniner är väldigt intelligenta och förtjänar inte en sådan behandling, säger hon och fortsätter:

– Hon är väldigt illa behandlad. Hon har en del skador i kroppen som har läkt. Så någon har varit elak mot henne, matat henne och hållit henne i liv. Jag vet inte riktig vad som har hänt, det är fruktansvärt.

Foto: Privat
Rosa men glad ändå.

Nu väntar dock ett nytt liv för Petronella. Hon kommer att få bo tillsammans med Marianns sex andra kaniner och hennes två hundar. Bland annat kommer hon att få spendera sin tid i ”kaninslottet” i trädgården när det blir varmare, som Mariann kallar en bur hon byggt. Men först måste hon bli frisk, och hon verkar vara på god väg.

–Hon är pigg, äter bra och skuttar omkring. Hon är väldigt kontaktsökande – en mycket rar varelse på alla sätt och vis.

Mariann vill passa på att hylla de två små flickorna som hittade Petronella och ringde polisen.

– Det var ett mycket rådigt ingripande. Jag är glad för deras och kaninens skull. En eloge ska töserna ha, det är deras förtjänst att Petronella lever, säger hon och fortsätter:

– Jag vet ju att med tanke på att hon varit inomhus så hade hon frusit ihjäl om ingen reagerat så snabbt som de gjorde.

Tänk på detta innan du skaffar husdjur 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Kaniner