Linn Heed: Många har svårt att gå vidare efter skilsmässan

Foto: Linn Heed.
GODA NYHETER

Tolv år efter en skilsmässa är nästan hälften fortfarande arga på sitt ex, visar en studie.

Enligt psykologen Linn Heed finns det flera ­faktorer som avgör om det går att bli vänner ­eller inte.

– Många har svårt att gå vidare med sina liv och gör sig till offer.

Himlastormade förälskelser är sällan bra grogrunder för varaktig vänskap. Relationer som däremot byggt på trygghet och respekt har större möjlighet att utvecklas till varaktig vänskap, ­menar Linn Heed.

– Hur relationen utvecklades under äktenskapet och hur den avslutades är också avgörande. Om det funnits svek, lögner och respektlöshet med i bilden är det självklart svårt att bli sams och bli kompis med sitt ex.

Dolda bindningar

En annan typ av relationer, som ofta sätter käppar i hjulet för möjligheten att bli vänner, är när parterna har så kallade dolda bindningar till varandra.

– Det innebär att man klänger sig fast på olika sätt och inte förmår släppa taget. Om båda två är oförmögna, så blir det ­oftast ett av-på-förhållande med destruktiva krafter och negativa konsekvenser, säger Linn Heed.

Vad är det som skiljer de som lyckas bli vänner från de som aldrig gräver ner stridsyxan?

Enligt Linn Heed måste bägge ha kommit vidare i sina nya liv. Relationen måste vara helt utsläckt innan man börjar umgås som vänner.

– Att ge varandra tid att läka är ofta avgörande. På sikt kan det dessutom vara lättare att upprätthålla en sund vänskap om båda gått vidare och hittat nya partners. Det skapar jämvikt och ­balans.

Åsa Passanisi

ARTIKELN HANDLAR OM

Relationer