Matsvinn blir till gratis matkassar

1 av 3 | Foto: Johanna Sjöholm, färskvaruchef på Ica Supermarket i Hagsätra
GODA NYHETER

Ica i Hagsätra tröttnade på den stora mängden matsvinn.

Nu ska maten bli gratis matkassar istället.

– Vi mår så dåligt över allt vi slänger, så det här blir det bästa av två världar: vi slänger mindre och hjälper människor, säger färskvaruchef Johanna Sjöholm.

Det var i slutet av september som Johanna Sjöholm lade upp ett inlägg på butikens Facebook-sida efter en misslyckad demonstration av laktosfri mjölk.

– Vi hade 150 liter mjölk som skulle gå ut samma dag, så vi bestämde oss för att skänka bort den, säger hon.

Inlägget delades friskt och nådde över 80 000 personer och någon taggade in organisationen Food2change, som arbetar med att få matbutiker att skänka sitt svinn till sina medlemmar. Samma kväll inleddes samarbetet som har premiär 1 november och som Mitt i Stockholm skrev om först.

”Mat håller bra mycket längre”

Johanna Sjöholm berättar att medlemmar i Food2change tjänar mindre än 13 000 kronor i månaden före skatt och kommer en gång i veckan kunna hämta ut en gratis matkasse. Mat som annars hade slängts.

– Det kan till exempel vara en fin burk jordgubbssylt där etiketten saknas, eller mat som nyligen gått ut. Vi vet att mat håller bra mycket längre än bäst före-datumet, men vi har också ett ansvar att inte sälja utgångna varor.

Hoppas fler tar efter

Ica i Hagsätra blir första butik i Stockholmsområdet som väljer att skänka matsvinnet till bättre behövande.

Nu hoppas Johanna Sjöholm att fler butiker tar efter och skänker sitt svinn.

– För mig som är färskvaruchef är det här viktigt. Jag ser hur mycket som slängs och det har varit svårt att hitta en lösning. Vi mår så dåligt över allt vi slänger, så det här blir det bästa av två världar: vi slänger mindre och hjälper människor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Ica

Hagsätra

Facebook