Kebnekaise

Katt besteg Kebnekaise – kan vara den första

”Hon var inte lika impad över vyn som vi var”

Av: 

Björn Gustavsson

GODA NYHETER

Katten Kattis, 8 månader, kan ha skrivit historia.

Nyligen besteg hon nämligen Sveriges högsta berg Kebnekaise tillsammans med husse och matte – kanske som tidernas första kisse.

— Jag har jobbat här i fem år och är född och uppvuxen i trakten. Jag har inte hört talas om att det gjorts, säger Marit Sarri som är platschef på Svenska Turistföreningens fjällstation vid Kebnekaise.

Paret Sanna Widell och Erick Johansson valde att ta med sin åtta månader gamla katt Kattis upp på Kebnekaise. Paret hade cyklat med Kattis hela vägen från Björkliden norr om Abisko och när de kom fram var de lite tveksamma till om det var möjligt att ta med den unga katten.

— Vi ville inte lämna henne vid tältet när vi gick upp. Antingen hitta någon som tar hand om henne eller ta med henne helt enkelt. Hon ska vara med på allt, säger Erick Johansson, husse till Kattis.

Inte imponerad

Vandringen upp till toppen tog lite längre tid än väntat då paret var tvungna att rasta Kattis och låta henne komma ur cykelkorgen som paret gjort om till en ryggsäck med spännremmar och filt. Men till slut kom alla upp.

Katten Kattis njuter inte av utsikten på Kebnekaise.


— När hon fick sätta tassarna i snön tyckte hon inte att det var så spännande. Hon var inte lika impad över vyn som vi var, säger Sanna Widell, matte.

Även om Kattis inte var särskilt imponerad av Kebnekaise så var dess besökare desto mer intresserade av henne.

— Reaktionerna har varit väldigt positiva. Det var kul att se folks häpna miner och glada hurrarop, säger Sanna Widell.
— Folk visste vilka vi var på berget. De hade hört att det var folk som var ute och gick med en katt, säger Erick Johansson.

Första katten

Både Sanna och Erick tror att Kattis är den första katten som varit uppe på Sveriges högsta topp.
Många runt omkring oss påstod det. Hundar har varit där, men ingen kände till en katt som varit uppe än, säger Sanna Widell.
Inte heller på Svenska Turistföreningens fjällstation vid Kebnekaise har man hört talas om att någon katt varit uppe.
— Hundar, cyklar, skotrar och till och med luftballonger har jag hört talas om men ingen katt, säger Marit Sarri, platschef på Svenska Turistföreningens fjällstation.
Se videon ovan

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter avlivningshotet – nu är katten Felix hemma

ÄMNEN I ARTIKELN

Kebnekaise

Katter

Björkliden

Husdjur

Fjällvandring