Goda Nyheter

Han hjälper brorsan att fixa praktikplatsen

avDennis Jörnmark Callstam

Foto: Charles Gårdeman / Facebook
William och Charles tillsammans: "Vi är allihopa oerhört glada", säger storebrorsan.

När lillebrorsan inte fick praktikplats klev Charles in. Nu får William kärlek och anställningserbjudanden från hela Sverige.

– Vi är oerhört glada allihopa, säger Charles.

William Gårdeman är 20 år, bor i Stockholm och har Downs syndrom. Till vardags går han på gymnasiesärskola, och nu är det snart dags att göra arbetsplatspraktik.

Men trots ansträngningar har William inte lyckats hitta någon plats.

– Jag snackade med min mamma om det i söndags och blev frustrerad, säger hans storebror Charles.

Därför bestämde sig brorsan för att göra vad han kunde – och la ut ett inlägg på Facebook där han beskrev Williams situation.

– Jag hoppades väl att någon vän eller nära bekant skulle tipsa om något... men redan efter tio delningar kändes det konstigt, haha, säger Charles.

"Jättefina svar"

Annonsen spred sig som en löpeld. På onsdagskvällen hade nästan 8 000 personer gillat inlägget – och nästan lika många har delat Williams sökning.

– Vi är oerhört glada allihopa, William också. Så skönt att få lite hopp och livsglädje, särskilt med tanke på det amerikanska valet, säger Charles.

Han betonar hur positiv responsen har varit. Människor från hela Sverige har hört av sig med både kärlek och erbjudanden.

– Tyvärr är det ju beroende av var det ligger, men vi ska på möten på två ställen i helgen i varje fall! Det har varit rakt igenom jättefina svar, och flera bra erbjudanden.

Vill hjälpa andra

Tidigare har William praktiserat på matbutik. Något sådant, eller andra jobb med att städa och plocka upp, tänker Charles skulle passa honom.

– Nu har det kommit förslag som vi inte ens tänkt på! William älskar träning och flera gym har hört av sig och sagt att han kan vara där, och hunddagis och stall för han tycker om hästar och hundar.

Ansvariga som jobbar med att hitta praktikplatser åt unga med Downs syndrom har hört av sig till Charles efter Facebooksuccén.

De platser som blir över kommer han sammanställa och skicka över, för att kunna hjälpa andra i samma situation.

– Att skriva ett inlägg är väl det enklaste man kan göra, men tack vare alla andra har det genererat något otroligt fint. Man blir så jävla glad, det är så mycket kärlek, säger Charles.