Bjuder hem ensamkommande till julfirandet

avMalin Wigen

GODA NYHETER

Efter ett besök på ett barnhem i Sydafrika insåg Linda Claesson Sjö hur bra hon och hennes familj har det hemma i Sverige. Därför vill de göra något meningsfullt för någon annan i jul.

– Vi kommer att bjuda på ett traditionellt julbord, Kalle Anka på tv och lite paketöppning så att de ska få uppleva en svensk jul.

1 av 2

Tidigare i år var Linda Claesson Sjö och hennes familj i Sydafrika där de besökte ett barnhem. Resan och besöket gav dem en riktig tankeställare.

– Vi insåg hur bra vi hade det hemma med allt som vi har.

Så när de kom hem bestämde de sig för att de ville göra något som är meningsfullt för någon annan.

– Då kom vi och tänka på ensamkommande flyktingbarn som har gjort den här resan hit utan att de kanske har haft någon som tar hand om dem.

Därför ska de öppna upp sitt hem i Mellbystrand utanför Laholm för ensamkommande på julafton. Med hjälp av Laholms kommun har de kommit i kontakt med åtta personer som ska komma hem till dem för julfirande – en familj med barn och resten ensamkommande.

– Vi kommer att bjuda på ett tradionellt julbord, Kalle Anka på tv och lite paketöppning så att de ska få uppleva en svensk jul.

Gästerna är välkomna från halv två på eftermiddagen. Därefter får de stanna så länge de tycker det är kul.

– Det känns väldigt meningsfullt. Men sen är det också nervöst i och med att man ger sig in i något man inte riktigt känner till. Det är lätt att vara rädd för främmande saker, men vi kände att att vågar vi inte så vet vi inte heller.

”Fler borde engagera sig”

De hoppas att deras initiativ ska inspirera andra.

– Det finns så många som inte har någon att vända sig till, inta bara ensamkommande barn utan det finns många ensamma människor där ute överhuvudtaget.

Detta är första gången Linda, hennes man och 11-åriga dotter gör något liknande.

– Fler borde engagera sig. Jag har varit skitkass på det själv och är sjukt bekvämt i det livet man lever. Men kanske folk kan stanna upp och tänka igenom på vad man har och vara en god medmänniska, – för det behövs nog verkligen nu i världen.

Fem saker som blev bättre 2017 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM

Familj

Laholm