PRESENTERAS AV

Fixar udda aktiviteter till de äldre – varje dag

SVENSKA HJÄLTAR

Glassfester, spa, pubkvällar och bioaftnar är kanske inte ord som spontant förknippas med äldreboenden. På Bergkällan i Sollentuna är de dock en del av vardagen.

1 av 6 | Foto: Privat

På äldreboendet Bergkällan i Sollentuna har man fler aktiviteter än bingokvällar. De åker till Naturhistoriska, går på Cosmonova, ser olika utställningar och tar färjan över till Ekerö i Stockholm för en fika.

– Vi frågar de boende vad de skulle vilja göra och så fixar vi det, säger Christian Wallenborg, aktivitetsombud på Bergkälla.

Till saken hör att det bara inte är någon gång om året, inte heller en gång i månaden. På Bergkälla hittar de på någonting utöver det vanliga varje dag.

– Jag brukar försöka hitta tillfällen hela tiden för att gör det där lilla extra, för det är det lilla extra som gör så mycket. När jag jobbar kväll brukar jag hälla upp lite vin åt dem och sätta på en bra film och göra det till en happening.

Christian gör sitt bästa för att anpassa aktiviteterna till de boendes ork och dagsform. Ibland kan de som inte orkar följa med på stora aktiviteter ta en promenad ner till sjön eller åka till stallet och klappa hästarna.

– I vintras när det var snöstorm fick jag med mig ett gäng ut och gjorde snögubbar. Sedan gick vi in till den levande brasan och drack varm choklad. En annan gång köpte vi in rakborstar och jag tog med mig raktvål hemifrån. Sedan satte vi på musik, de fick öl, och vi rakade dem. Det var uppskattat. Vi har även åkt till Åland.

Nu har Christian satt upp en lista där de äldre får skriva sin högsta önskan. Sedan är målet att Christian och hans kollegor ska försöka underlätta för att dessa önskningar ska gå i uppfyllelse.

– Vi ska försöka fixa en i månaden. Det kan vara småsaker bara men det är jättestort för dem. Mycket går att fixa bara man vill.

”Vissa börjar gråta”

Christian har jobbat på Bergkälla i sex år och sexton år inom vården.

– Jag känner att man får så mycket tillbaka. Jag tycker själv att det är roligt. Det är roligt med aktiviteter, att göra saker och ha lite happenings. Jag har alltid tyckt att det är roligt. När man märker att den här lilla saken gör så stor skillnad för dem tar man åt sig ännu mer, och då blir man mer villig att göra ännu fler saker.

Framöver väntar glassbar och en favorit i repris – pub-runda.

– Man läser hela tiden om allt negativt med äldreboenden. Jag vill gärna få fram att det finns de boenden som gör mycket och som det finns mycket att göra på också. Men det syns inte i media så ofta, tråkigt nog. Vi försöker sätta guldkant och göra det bästa för de boende, säger han och fortsätter:

– Vissa av dem har börjat gråta, bara för att de har blivit så glada.

Tomas Bergius, chef på Bergkälla, berömmer personalen för deras initiativ.

– Det här är möjligt för att vi har en fantastiskt personal, det vill jag understryka. Annars går det inte. Här är de verkligen engagerade, och det är även det jag uppfattar som en skillnad. Man är engagerade på riktigt och tycker att det är roligt.

Svenska Hjältars jury: Därför behöver världen fler hjältar 01:42

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM