PRESENTERAS AV

Donerade del av sin lever till okänd kvinna – nu är de gifta

1 av 2 | Foto: Facebook
Heather gifte sig med mannen som donerade en del av sin lever till henne.
GODA NYHETER

Heather, från USA, fick en allvarlig leversjukdom och läkarna sa att det krävdes en transplantation så snart som det var möjligt. När det kändes som att hoppet var ute dök en okänd hjälte upp – nu har de gift sig, skriver CBS.

Vid 25 års ålder fick Heather Krueger en allvarlig leversjukdom. Läkarna sa att det var en rätt stor risk att hon hade mindre än två månader kvar att leva.

– De sa att jag behövde en transplantation så snart som möjligt. Vid den tidpunkten kände jag att min kropp höll på att sluta fungera, säger hon till CBS.

Det fanns ingen personen som kunde leva upp till vad som krävdes för att kunna donera till henne – det vill säga någon vid god hälsa, med samma blodtyp och som hade en lever i liknande storlek. Men plötsligt kom räddningen.

”Om jag kan hjälpa så gör jag det”

En före detta marinsoldat, vid namn Chris Dempsey, råkade höra en kollega prata om Heathers situation i lunchrummet. Chris som aldrig träffat Heather bestämde sig för att testa sig för att se om han kunde hjälpa henne. Och det visade sig att han var den perfekta donatorn.

– Jag hade tillbringat fyra år i marinkåren och lärt mig att inte fly något. Så jag sa till mig själv att ”Om jag kan hjälpa, så ska jag hjälpa”, säger han. 

Chris kontaktade Heather och berättade att han matchade henne.

– Jag kunde inte tro det. Min mamma började gråta, säger Heather.

De träffades för att prata om transplantation och i mars 2015 skrev de in sig på University of Illinois sjukhuset. Transplantation som tog mer än åtta timmar gick bra. Chris donerade ungefär halva sin lever och båda återhämtade sig.

”Den mest otroliga människa jag träffat”

När de väl var på fötterna igen blev deras relation djupare. De hade redan utvecklat känslor för varandra innan operationen men då vågade ingen av dem prata om det.

– I början av processen så sa han till mig att jag inte skulle vara skyldig honom något – att vi kunde skiljas åt efter om jag ville det, säger Heather till Today.

Heather, som från början inte visste om hennes känslor hade att göra med hennes sjukdom eller inte, insåg till sist att det var på riktigt.

Och i december förra året friade Chris till Heather och nu i oktober gifte de sig.

– Du är den mest otroliga människa jag någonsin träffat. Du tror på mig och du får mig att känna mig fantastisk varje dag. Tack vare dig så skrattar och ler jag – och vågar att drömma igen.