Studie: Dina syskon gör dig till en bättre människa

Foto: Johnér

avBabs Drougge

GODA NYHETER

Syskon påverkar varandra att bli bättre människor, visar en ny studie.

Även småsyskon är bra på att utveckla sina äldre syskons empatiska förmåga.

Är du en snäll och empatisk människa? Då har du troligtvis dina syskon att tacka.

En ny kanadensisk studie visar att syskon har en betydligt större roll i ett barns empatiska utveckling än man tidigare trott, skriver The Huffington Post.

– Våra fynd visar hur viktigt det är att ha i åtanke hur alla familjemedlemmar, inte bara föräldrar och äldre syskon, bidrar till barns utveckling, säger Sheri Madigan, assisterande professor i psykologi vid University of Calgary och medförfattare av studien, till tidningen.

Det man har kommit fram till är att även småsyskon i allra högsta grad har saker att lära sina äldre systrar och bröder, när det kommer till att fostras till en empatisk människa. Tidigare har man trott att påverkan uteslutande går från äldre till yngre, men det visar sig att syskonen lär varandra empati åt båda hållen.

Småbrorsor bidrar mindre

Forskarna har även tittat på hur de positiva effekterna påverkas av åldersskillnad och kön och kommit fram till att de faktorer saknar betydelse – med ett undantag. Småbröder bidrar inte särskilt mycket till sina äldre systrars empatiska utveckling.

Vad kan man då dra för slutsatser av detta? Som förälder kanske man helt enkelt kan lägga allt sitt krut på att uppfostra ett av barnen, och hoppas på att det färgar av sig på de andra.

Följ Goda nyheter på Facebook

Så gör syskon dig till en bättre människa 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM