Birger, 47, hittade hundratals kronor – på sjöbotten

avJonna Claesson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Privat
Birger hittade tusentals kronor på sjöbotten

Dykaren Birger Faith-Ell fick sig en smärre chock när han var ute och dök i Rösjöbadet norr om Stockholm. På botten hittade han nämligen en skatt.

– Det var så mycket pengar att jag inte orkade bära dykpåsen, säger han.

Birger Faith-Ell, 47, dyker vanligtvis efter borttappade guldringar eller andra betydelsefulla ting som försvunnit i sjöar och hav. Men i lördags när han skulle ut och dyka för nöjes skull hittade han en riktig skatt.

– Jag hade precis kommit i vattnet när jag såg att det glimmade lite på botten.

Birger simmade ned till botten för att ta reda på vad det var. Han borstade bort lite sand och fick fram mynt efter mynt.

– Ju mer sand jag viftade undan desto mer mynt kom det fram, säger han och skrattar.

”Jag fick ge upp”

Birger blev chockad och kunde inte komma på hur i hela friden mynten hade hamnat på botten. Var det stöldgods?

– Jag tänkte att det måste varit någon som stulit det och dumpat det där. Men det var ju så nära land, precis under en badstege. Det kan ju vara någon som inte orkat växla in dem, men då hade de ju kunnat lämna pengarna i återvinningen åtminstone.

Sanden virvlade så pass mycket i vattnet att det var svårt att få upp allt. Men han tog en spade och en dykpåse till hjälp. Väl på land räknade han till 1582 kronor i enkronor samt 2 femkronor. Dykpåsen vägde då 16 kilo.

– Det var svårt att förlita sig på händerna, det kändes som att simma i ett mjölkglas. Efter ett tag gav jag upp, men jag är helt säker på att det finns fler mynt, säger han och fortsätter:

– Det är ju ett lite udda fynd med tanke på att man fortfarande kan lösa in pengarna på banken.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Skolbarn

Mynt