Goda nyheter

Världens första transdocka snart i handeln

Av: 

Christina Smedbakken

GODA NYHETER

Världens första transperson-docka kommer gå att köpa från och med juli. Dockan presenteras på den Internationella leksaksmässan nästa helg och är modellerad efter den 16-åriga tv-stjärnan och aktivisten Jazz Jennings.

Det amerikanska leksaksföretaget Tonner Doll Company planerar att släppa vad som kan vara världens första docka baserad på en transperson, skriver magasinet Out.

Jazz Jennings, en 16-årig amerikansk transkvinna, har stått modell för dockan. Hon är tidigare känd för sitt engagemang för hbtq-personers rättigheter och sin medverkan i kanalen TLC:s realityserie ”I Am Jazz”.

”Jag hoppas att dockan kan placera transpersoner i ett positivt ljus genom att visa att vi är precis som alla andra människor”, skriver Jazz i ett inlägg på Instagram.

En docka att identifiera sig med

Inlägget har i nuläget närapå 20 000 gilla-markeringar och har bemötts med hyllning, men även ifrågasättande.

”Varför behöver vi transperson-dockor?”, skriver en person. Frågan bemöts dock snabbt av en annan användare:

”Barn gillar dockor. Trans-barn gillar dockor. Varför kan inte trans-barn få ha en docka de kan identifiera sig med, som liknar dem?”, skriver användaren.

En vanlig flicka

Den 45 centimeter höga dockan kommer att finnas i den amerikanska handeln från och med juli. Dessförinnan kommer den att visas upp under den Internationella leksaksmässan, som pågår mellan 18–21 februari i New York.

”Dockan anses vara den första ’transperson’-dockan eftersom den är baserad på en individ som är trans. Självfallet är den fortfarande en vanlig flickdocka eftersom det är precis det jag är: en vanlig flicka”, skriver Jazz Jennings på Instagram.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Goda nyheter

Hbtq

New York

Jämställdhet