PRESENTERAS AV

Världens första transdocka snart i handeln

GODA NYHETER

Världens första transperson-docka kommer gå att köpa från och med juli. Dockan presenteras på den Internationella leksaksmässan nästa helg och är modellerad efter den 16-åriga tv-stjärnan och aktivisten Jazz Jennings.

1 av 2 | Foto: TT/Montage
Jazz Jennings står modell för världens kanske första transperson-docka.

Det amerikanska leksaksföretaget Tonner Doll Company planerar att släppa vad som kan vara världens första docka baserad på en transperson, skriver magasinet Out.

Jazz Jennings, en 16-årig amerikansk transkvinna, har stått modell för dockan. Hon är tidigare känd för sitt engagemang för hbtq-personers rättigheter och sin medverkan i kanalen TLC:s realityserie ”I Am Jazz”.

”Jag hoppas att dockan kan placera transpersoner i ett positivt ljus genom att visa att vi är precis som alla andra människor”, skriver Jazz i ett inlägg på Instagram.

En docka att identifiera sig med

Inlägget har i nuläget närapå 20 000 gilla-markeringar och har bemötts med hyllning, men även ifrågasättande.

”Varför behöver vi transperson-dockor?”, skriver en person. Frågan bemöts dock snabbt av en annan användare:

”Barn gillar dockor. Trans-barn gillar dockor. Varför kan inte trans-barn få ha en docka de kan identifiera sig med, som liknar dem?”, skriver användaren.

En vanlig flicka

Den 45 centimeter höga dockan kommer att finnas i den amerikanska handeln från och med juli. Dessförinnan kommer den att visas upp under den Internationella leksaksmässan, som pågår mellan 18–21 februari i New York.

”Dockan anses vara den första ’transperson’-dockan eftersom den är baserad på en individ som är trans. Självfallet är den fortfarande en vanlig flickdocka eftersom det är precis det jag är: en vanlig flicka”, skriver Jazz Jennings på Instagram.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Hbtq

New York