Flyktingfamiljen återförenades på travbanan

GODA NYHETER

Sonen Mahdi hade varit försvunnen ett helt år

1 av 2 | Foto: Kristian Åkergren/DT
Nader och Rahela med deras två döttrar Parvane och Ghazal och sonen Mahdi.

I kaoset mellan Grekland och Turkiet försvann familjen Azizis son Mahdi.

Men på en travbana i Dalarna trodde pappan knappt sina ögon när han tyckte han såg sin son i vimlet.

– Jag trodde först att jag måste drömma. Sen tittade jag en gång till. Han skrek ”pappa”, säger Nader till Dalarnas Tidning.

Fram till i fredags visste inte familjen Azizi var deras son var – eller om han var vid liv. Mahdi försvann spårlöst i gyttret mellan Turkiet och Grekland. Resten av familjen tog sig vidare till Sverige och har sedan 2015 bott på Gylle värdshus i Borlänge, skriver Dalarnas Tidning.

Men vid Romme travbana, ett år efter sonen försvann, förändrades allt.

Pappan Nader tog med sig sin yngsta dotter för att titta på artistduon Samir och Viktor som uppträdde i samband med Midnattstravet.

”Tyckte jag såg honom”

Samtidigt bestämde sig deras son Mahdi och en familj han lärt känna när han bodde på ett hem ensamkommande flyktingbarn att också åka till Romme travbana.

Av en ren tillfällighet trodde Nader att hon såg sin son i folksamlingen.

– Jag tyckte jag såg honom. Men jag trodde först att jag måste drömma. Sen tittade jag en gång till. Till slut gick jag fram och frågade om det var Mahdi. Han skrek "pappa", säger en tårögd Nader till Dalarnas Tidning.

– Jag trodde aldrig jag skulle stöta på min riktiga familj där. Jag har bett till gud varje dag om att jag ska få se dem igen, säger Mahdi till tidningen.

Återförenades i värdshuset

Nader ringde Ann-Chatrin Haglund, en Borlängebo som hjälpt familjen Azizi.

– Jag bara kastade mig in i bilen och körde till travbanan. Det här är en historia med ett slut som man aldrig hade kunnat förvänta sig. Det finns liksom inte på kartan. Det är helt fantastiskt att se dem tillsammans och jag blir gråtfärdig bara jag pratar om det, säger hon till Dalarnas Tidning.

Ann-Cathrin körde hem familjemedlemmarna till Gylle Värdshus och återförenade familjen.

– Min mamma började gråta och sen började jag gråta. Det var den bästa dagen i mitt liv, säger Mahdi.

Riskerar att utvisas

Men trots den oerhörda lycka familjen känner över att vara återförenade riskerar de nu att splittras igen. Mahdi har fått uppehållstillstånd eftersom han räkandes som ensamkommande flyktingbarn när han kom hit. Resten av familjen Azizi har fått avslag på sin ansökan om att få stanna. De har överklagat beslutet och hoppas att Migrationsverket ska låta dem stanna.

– Vi vill stanna i Sverige och hoppas nu på att folk därute kan tänka sig hjälpa oss. Vi kan inte återvända till Kabul för Rahelas far och hans män är ute efter att döda oss, säger Nader och syftar på parets förbjudna kärlek enligt Dalarnas Tidning

Följ oss på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM

Borlänge