Här är Joels, 21, stora lägenhetslycka

Foto: Privat
Joel, 21, från Härnösand har äntligen fått en lägenhet.
GODA NYHETER

När Joel, 21, hotades med höjd hyra på grund av sitt funktionshinder slöt många upp vid Härnösandskillens sida. Och nu har han äntligen hittat sin drömbostad.

– Det är jätteroligt att det är en lägenhet han kommer trivas i, säger mamma Anna till P4 Västernorrland.

När Joel Axberg, 21, i Härnösand anmälde intresse för en lägenhet på Blocket höjdes hyran med 3 500 kronor – eftersom hyresvärden fick veta att han har Downs syndrom.

– Värden skrev att det skulle bli mer slitage på lägenheten på grund av redskap och hjälpmedel. Men Joel har inga hjälpmedel, sade mamma Anna Axberg till Aftonbladet då.

Efter att händelsen fått uppmärksamhet i media bad hyresvärden om ursäkt. Men Joel och Anna bestämde sig för att leta vidare på annat håll ändå. Det kändes inte så tilltalande att ta emot hans erbjudande efter kränkningen.

Och snabbt engagerade sig många i hans sökande. Mamma Anna kunde snart berätta om hur många som engagerat sig i 21-åringens jakt på bostad. Och nu har det äntligen gett frukt på riktigt.

”Känns jättebra”

I förra veckan blev Joel erbjuden drömlägenheten. Det rör sig om två rum och kök på 90 kvadratmeters yta. Och inte nog med det – en bastu ingår. Lägenheten ligger centralt och på bottenvåningen, helt i enlighet med Joels tycke och smak.

– Det känns jättebra och det är jätteroligt att det är en lägenhet som han kommer att kunna trivas i, säger Anna Axberg till P4 Västernorrland.

Redan 1 april flyttar Joel in, så nu är det dags för jakt på nya möbler. Bland annat står en ny soffa till tv-tittandet på inköpslistan.

Hyresvärden som höjde Joels hyra har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som inlett en granskning av fallet. Om det visar sig att han gjort sig skyldig till diskriminering riskerar han att få betala skadestånd till Joel.

ARTIKELN HANDLAR OM